Obliczanie wysokości ściany bocznej

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
wewt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 7 razy

Obliczanie wysokości ściany bocznej

Post autor: wewt »

Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 8 cm, a promień okręgu opisanego na
podstawie ma długość 6 cm.
AU
AU
79urX0g.png (6.91 KiB) Przejrzano 96 razy
a) Wysokość ściany bocznej

Wszystko poobliczałem tutaj:

\(\displaystyle{ r = 6}\)

\(\displaystyle{ 6 = \frac{a \sqrt{2} }{2} /*2}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{2} = 12}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{12}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{12 \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a = 6 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} a = 3 \sqrt{2}}\)

Więc z Twierdzenia Pitagorasa:

\(\displaystyle{ h^{2} = 8^{2} + (3 √2)^{2}}\)
\(\displaystyle{ h^{2} = 64 + 9*2}\)
\(\displaystyle{ h^{2} = 64 + 18}\)
\(\displaystyle{ h^{2} = 82}\)
\(\displaystyle{ h^{2} = \sqrt{82}}\)
Gdzie popełniłem błąd? Bo w książce pisze że odpowiedź równa się\(\displaystyle{ \sqrt{73}}\) . Proszę o odpowiedź
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Obliczanie wysokości ściany bocznej

Post autor: kropka+ »

To ten ostrosłup ma w podstawie trójkąt czy kwadrat?
wewt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 7 razy

Obliczanie wysokości ściany bocznej

Post autor: wewt »

Temat do zamknięcia, dziękuję.
ODPOWIEDZ