Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego są trójkątami prostokątnymi o
przyprostokątnych długości \(\displaystyle{ 2cm}\). Pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa jest równe?
pole powierzchni ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
pole powierzchni ostrosłupa
Wszystkie 3 ściany boczne są przystające.
Czyli pole trzech ścian bocznych to \(\displaystyle{ 6}\), a pole podstawy \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)?
Czyli pole trzech ścian bocznych to \(\displaystyle{ 6}\), a pole podstawy \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)?
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
pole powierzchni ostrosłupa
Bok podstawy to przeciwprostokątna ściany, więc \(\displaystyle{ a=2\sqrt2}\)
Pole trójkąta równobocznego \(\displaystyle{ P=\frac{\sqrt3}{4}\cdot a^2=2\sqrt3}\)
Pole trójkąta równobocznego \(\displaystyle{ P=\frac{\sqrt3}{4}\cdot a^2=2\sqrt3}\)