Ostrosłup o podstawie trójkąta

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Agalloch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

Ostrosłup o podstawie trójkąta

Post autor: Agalloch »

Oblicz pole powierzchni całkowitej prawidłowego ostrosłupa o podstawie trójkąta mając daną wysokość ostrosłupa 12cm i długość krawędzi podstawy 5cm.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Ostrosłup o podstawie trójkąta

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ P=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}+3\cdot \frac{1}{2}ah}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ a=5\\
h=\sqrt{(\frac{1}{3}a)^2+H^2}}\)

a H=12

Po wyliczeniu \(\displaystyle{ h}\) wystarczy podstawic do pierwszego wzoru
Agalloch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

Ostrosłup o podstawie trójkąta

Post autor: Agalloch »

Mam problem z obliczeniem h ;x
Może i nie umiem nic z matmy ale od prawie godziny się męcze i nic ;/
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Ostrosłup o podstawie trójkąta

Post autor: Justka »

Przepraszam cie bardzo
Tam ma być tak:
\(\displaystyle{ h=\sqrt{(\frac{1}{3}\cdot \frac{a\sqrt{3}}{2})^2+H^2}}\)
I wyszedł mi taki dziwny wynik:
\(\displaystyle{ Pc=\frac{5\sqrt{3}(5+\sqrt{1753})}{4}}\)
Jak cos wymyślę to napisze jeszcze
ODPOWIEDZ