Cześć!
Za zadanie mam narysować obiekt, który spełnia poniższy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+y^2+z^2=4 \\ x+y+z=1 \end{cases}}\)
Będzie to przecięcie sfery(o środku w \(\displaystyle{ (0,0,0)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r=2}\)) oraz płaszczyzny, która przechodzi przez punktu \(\displaystyle{ (1,0,0), (0,1,0),(0,0,1)}\). To będzie okrąg, leżący na tej płaszczyźnie, ale nie wiem, jak wyznaczyć jego środek i promień. Proszę o podpowiedź.
Z góry dzięki za pomoc : )
przekrój sfery i płaszczyzny
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
przekrój sfery i płaszczyzny
Na doktoranckie studia się wybieramy, co?
Z drugiego równania wyznacz \(\displaystyle{ z}\) i wstaw do pierwszego.
Z drugiego równania wyznacz \(\displaystyle{ z}\) i wstaw do pierwszego.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
przekrój sfery i płaszczyzny
miodzio1988, dzięki : ) A co do studiów, to jeszcze myślę : ) jak widzisz sporo nauki przede mną!
przekrój sfery i płaszczyzny
Tych zaległości już nie nadrobisz, przewidziałem Ci to kiedyś, ale się nie słuchałeś
No nic, powodzenia
No nic, powodzenia
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
przekrój sfery i płaszczyzny
miodzio1988, spokojnie spokojnie : ) Miło z Twojej strony, że się tak martwisz wróżbito!
- Santiago A
- Użytkownik
- Posty: 248
- Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaragoza
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 51 razy
przekrój sfery i płaszczyzny
Sam środek wyznaczyć nie jest trudno - wystarczy zauważyć, że musi on leżeć na normalnej płaszczyzny zadanej równaniem \(\displaystyle{ x+y+z = 1}\), która przechodzi przez początek układu współrzędnych, jest zatem postaci \(\displaystyle{ (a,a,a)}\) dla pewnego \(\displaystyle{ a}\). Jednocześnie \(\displaystyle{ a+a+a = 1}\) (ponieważ cały okrąg leży na płaszczyźnie, a z nim i środek).
Wyznacz jeszcze jeden przypadkowy punkt leżący na okręgu. Proponuję podstawić \(\displaystyle{ x = 1}\), wtedy musisz rozwiązać równań układ \(\displaystyle{ y^2 + z^2 = 3}\), \(\displaystyle{ y = -z}\).
Wyznacz jeszcze jeden przypadkowy punkt leżący na okręgu. Proponuję podstawić \(\displaystyle{ x = 1}\), wtedy musisz rozwiązać równań układ \(\displaystyle{ y^2 + z^2 = 3}\), \(\displaystyle{ y = -z}\).
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
przekrój sfery i płaszczyzny
Santiago A, o! super : ) Dzięki wielkie za pomoc! A co jeżeli płaszczyzna byłaby pod innym kątem? Takim, że środek okręgu nie leżałby w taki "ładny" sposób jak tutaj?