Obliczanie wysokości walca i poprawność zapisu.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ceanseer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 9 mar 2010, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Obliczanie wysokości walca i poprawność zapisu.

Post autor: ceanseer »

\(\displaystyle{ 72 \pi =8 \pi r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 9=r ^{2}}\)

I tu moje pytanie, jak to zapisać, żeby było poprawnie, bo wiem, że wartość nie może być ujemna?

\(\displaystyle{ r=3 \ \wedge \ r \neq -3}\)

Lub po prostu?

\(\displaystyle{ r=3}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Obliczanie wysokości walca i poprawność zapisu.

Post autor: cosinus90 »

Po prostu \(\displaystyle{ r=3}\).
ceanseer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 9 mar 2010, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Obliczanie wysokości walca i poprawność zapisu.

Post autor: ceanseer »

cosinus90 pisze:Po prostu \(\displaystyle{ r=3}\).
Zapis wyżej też jest poprawny?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Obliczanie wysokości walca i poprawność zapisu.

Post autor: kropka+ »

Masz tam spójnik \(\displaystyle{ \wedge}\) więc sens tego co napisałeś to \(\displaystyle{ 3 \neq -3}\), a chodziło Ci pewnie o to \(\displaystyle{ \left( r=3 \vee r=-3\right) \wedge r>0 \Rightarrow r=3}\)
ODPOWIEDZ