Egzaminy do Gottwalda

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

Egzaminy do Gottwalda

Post autor: kuma »

Dany jest sześcian \(\displaystyle{ ABCDA'B'C'D'}\) o krawędzi 1cm. Wskazać taki punkt \(\displaystyle{ M}\) na odcinku \(\displaystyle{ A'C'}\) aby suma długości odcinków \(\displaystyle{ AM}\) i \(\displaystyle{ MB}\) była najmniejsza.

---------------------------------
Proszę o pomoc. Z góry dzięki
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Egzaminy do Gottwalda

Post autor: Lady Tilly »

AU
AU
24b0752f79a239d4.jpg (11.44 KiB) Przejrzano 49 razy

\(\displaystyle{ AM^{2}=1+AX^{2}}\)
\(\displaystyle{ BM^{2}=1+BX^{2}}\)
\(\displaystyle{ AM+BM=\sqrt{1+AX^{2}}+\sqrt{1+BX^{2}}}\)
\(\displaystyle{ BX^{2}=1+AX^{2}-2AXcos45^{o}}\)
Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

Egzaminy do Gottwalda

Post autor: kuma »

Nadal nie rozumiem. Cy to już koniec rozwiązania?

To jest zadanie po dawnej 8 klasie (z ezaminów do liceum), więc możę da się to rozwiązać prościej, bez funkcji trygonometrycznej.
ODPOWIEDZ