Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 15. Wysokość ostrosłupa jest równa 3. Wszystkie ściany boczne ostrosłupa są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 45. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Powinno wyjść 54, proszę o pomoc do maturki
Objętość ostrosłupa o podstawie trójkąta prostokątnego
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Objętość ostrosłupa o podstawie trójkąta prostokątnego
Co nam daje to, że wszystkie ściany boczne nachylone są do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem?
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 30 kwie 2016, o 14:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
- Podziękował: 4 razy
Objętość ostrosłupa o podstawie trójkąta prostokątnego
Tego właśnie nie wiem, nie widzę powiązania ze spadkiem wysokości (w środku przeciwprostokątnej;) )Chewbacca97 pisze:Co nam daje to, że wszystkie ściany boczne nachylone są do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem?
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Objętość ostrosłupa o podstawie trójkąta prostokątnego
Jeśli wszystkie ściany boczne nachylone są do podstawy ostrosłupa pod tym samym kątem, to spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu wpisanego w podstawę.
Jeśli natomiast wszystkie krawędzie boczne nachylone są do podstawy ostrosłupa pod tym samym kątem, to spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu opisanego na podstawie.
Jeśli natomiast wszystkie krawędzie boczne nachylone są do podstawy ostrosłupa pod tym samym kątem, to spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu opisanego na podstawie.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 30 kwie 2016, o 14:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
- Podziękował: 4 razy
Objętość ostrosłupa o podstawie trójkąta prostokątnego
Naprawdę? Łał, to się w sumie przyda haha, dziękuję bardzo!
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Objętość ostrosłupa o podstawie trójkąta prostokątnego
Niech ten promień ma długość \(\displaystyle{ r.}\)
Ponieważ wszystkie ściany boczne ostrosłupa są nachylone pod kątem \(\displaystyle{ 45^{o}}\) to zauważamy, że długość tego promienia jest równa wysokości ostrosłupa \(\displaystyle{ h =3 = r.}\)
Dla trójkąta prostokątnego \(\displaystyle{ 2r +c = a+b}\) ( twierdzenie o stycznych do okręgu)
Stąd \(\displaystyle{ a+b = 2\cdot 3 +15 =21.}\)
Obwód trójkąta prostokątnego
\(\displaystyle{ 2p =a+b+c = 21 +15 = 36.}\)
\(\displaystyle{ p = \frac{a+b+c}{2}= \frac{36}{2}= 18.}\)
Pole podstawy \(\displaystyle{ P = p\cdot r = 18\cdot 3 = 54.}\)
Objętość ostrosłupa \(\displaystyle{ V = \frac{1}{3}P\cdot h.}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3}\cdot 54 \cdot 3 = 54.}\)
Ponieważ wszystkie ściany boczne ostrosłupa są nachylone pod kątem \(\displaystyle{ 45^{o}}\) to zauważamy, że długość tego promienia jest równa wysokości ostrosłupa \(\displaystyle{ h =3 = r.}\)
Dla trójkąta prostokątnego \(\displaystyle{ 2r +c = a+b}\) ( twierdzenie o stycznych do okręgu)
Stąd \(\displaystyle{ a+b = 2\cdot 3 +15 =21.}\)
Obwód trójkąta prostokątnego
\(\displaystyle{ 2p =a+b+c = 21 +15 = 36.}\)
\(\displaystyle{ p = \frac{a+b+c}{2}= \frac{36}{2}= 18.}\)
Pole podstawy \(\displaystyle{ P = p\cdot r = 18\cdot 3 = 54.}\)
Objętość ostrosłupa \(\displaystyle{ V = \frac{1}{3}P\cdot h.}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3}\cdot 54 \cdot 3 = 54.}\)