Zadania z ostrosłupów
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 kwie 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Zadania z ostrosłupów
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań
1. w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość bryły wynosi \(\displaystyle{ 3 \sqrt{6}}\) a krawedz boczna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 60^{}}\). oblicz objętość i pole powierzchni bocznej.
2. dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt \(\displaystyle{ 30^{}}\). promien okręgu opisanego na podstawie jest równy \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\). oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej podanej bryły.
3. w ostrosłupie prawidłowym sześciokatnym krawędz podstawy ma długość \(\displaystyle{ 6^{}}\) a krawędz boczna \(\displaystyle{ 13^{}}\). oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej podanej bryły.
4. w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole podstawy ma \(\displaystyle{ 100 cm^{2}}\) a pole powierzchni całkowitej \(\displaystyle{ 360cm^{2}}\). oblicz objętość ostrosłupa.
1. w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość bryły wynosi \(\displaystyle{ 3 \sqrt{6}}\) a krawedz boczna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 60^{}}\). oblicz objętość i pole powierzchni bocznej.
2. dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt \(\displaystyle{ 30^{}}\). promien okręgu opisanego na podstawie jest równy \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\). oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej podanej bryły.
3. w ostrosłupie prawidłowym sześciokatnym krawędz podstawy ma długość \(\displaystyle{ 6^{}}\) a krawędz boczna \(\displaystyle{ 13^{}}\). oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej podanej bryły.
4. w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole podstawy ma \(\displaystyle{ 100 cm^{2}}\) a pole powierzchni całkowitej \(\displaystyle{ 360cm^{2}}\). oblicz objętość ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 kwie 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Zadania z ostrosłupów
własnie chodzi o to że nie wiem z której strony je ugryść. Graniastosłupy opanowałam ale ostrosłupy jakoś kiepsko mi idą.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Zadania z ostrosłupów
Zacznij od rysunku, jak każde zadanie ze stereometrii. W zadaniu nr 1 zauważ trójkąt utworzony przez wysokość ostrosłupa, krawędź boczną i połowę przekątnej podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 kwie 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Zadania z ostrosłupów
czyli tutaj można skorzystać z funcji trygonometrycznych ok. ale jak juz oblicze sobie dł boku krawędzi w sumie i połowę przekatnej kwadrata można obliczyć długość boku
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Zadania z ostrosłupów
Jeśli znajdziesz długość przekątnej kwadratu, to znajdziesz też długość jego boku, wobec czego będziesz mogła obliczyć objętość. Co do pola powierzchni bocznej, to musisz jeszcze znaleźć wysokość ściany bocznej mając dane długości krawędzi bocznej i podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 kwie 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 kwie 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Zadania z ostrosłupów
oki już zrobiłam to zadanie zapomniałam podzielić przy obliczaniu wysokości ale już wyszło a jak pozostałe?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Zadania z ostrosłupów
2. Zauważ trójkąt prostokątny w którym przyprostokątne to: \(\displaystyle{ \frac13}\) wysokości podstawy oraz wysokość ostrosłupa, a przeciwprostokątna - wysokość ściany bocznej.
Zauważ też, że promień okręgu opisanego na podstawie to \(\displaystyle{ \frac23}\) wysokości podstawy (chodzi mi o wzór \(\displaystyle{ R=\frac23h}\) w tablicach maturalnych) czyli \(\displaystyle{ 6\sqrt3=\frac23h}\) - z tego masz \(\displaystyle{ \frac13h=3\sqrt3}\) - dalej z f.tryg. policzysz pozostałe boki wspomnianego na początku mojego posta trójkąta prostokątnego
Zauważ też, że promień okręgu opisanego na podstawie to \(\displaystyle{ \frac23}\) wysokości podstawy (chodzi mi o wzór \(\displaystyle{ R=\frac23h}\) w tablicach maturalnych) czyli \(\displaystyle{ 6\sqrt3=\frac23h}\) - z tego masz \(\displaystyle{ \frac13h=3\sqrt3}\) - dalej z f.tryg. policzysz pozostałe boki wspomnianego na początku mojego posta trójkąta prostokątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 kwie 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Zadania z ostrosłupów
a mam jeszcze jedno pytanko :
Przekrój przekątny prostopadłościanu jest kwadratem o polu \(\displaystyle{ 144^{}}\). Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętości prostopadłościanu.
Jak obliczyć pozostałe boki?
Przekrój przekątny prostopadłościanu jest kwadratem o polu \(\displaystyle{ 144^{}}\). Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętości prostopadłościanu.
Jak obliczyć pozostałe boki?
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy