graniastosłup prawidłowy czworokątny cosinus
-
- Użytkownik
- Posty: 403
- Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London ChinaTown
- Podziękował: 151 razy
- Pomógł: 4 razy
graniastosłup prawidłowy czworokątny cosinus
Objętośc graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa \(\displaystyle{ 16}\), a pole powierzchni całkowitej to \(\displaystyle{ 32}\). Oblicz cosinus kąta utworzonego przez przekątne ścian bocznych wychodzące z tego samego wierzchołka graniastosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
graniastosłup prawidłowy czworokątny cosinus
Niech
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy gran.
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość gran.
Z danych zadania wynika układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2h=16 \\ 2a^2+4ah=32 \end{cases}}\)
skąd wyliczamy \(\displaystyle{ a \ \mbox{i} \ h}\)
Rozpatrzmy trójkąt równoramienny utworzony przez obie przekątne ścian bocznych wychodzące z tego samego wierzchołka graniastosłupa i przekątną podstawy. Jak łatwo dostrzec, podstawa \(\displaystyle{ d}\) tego trójkąta jest równa
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\)
a jego boki \(\displaystyle{ c \ \mbox{i} \ d}\)
\(\displaystyle{ c=d= \sqrt{a^2+h^2}}\)
Mamy więc trójkąt równoramienny o znanych bokach. No to teraz tw. cosinusów i już.
-- 3 kwi 2016, o 22:33 --
piasek101 mówi, że wolfram twierdzi, że rozwiązanie (czyli ten szukany cosinus) jest ujemne, co wskazuje, że ten kąt jest rozwarty (kąt w II ćwiartce), a taki kąt między przekątnymi ścian bocznych jest niemożliwy.
Być może to samo wyjdzie z proponowanych przeze mnie obliczeń.
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy gran.
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość gran.
Z danych zadania wynika układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2h=16 \\ 2a^2+4ah=32 \end{cases}}\)
skąd wyliczamy \(\displaystyle{ a \ \mbox{i} \ h}\)
Rozpatrzmy trójkąt równoramienny utworzony przez obie przekątne ścian bocznych wychodzące z tego samego wierzchołka graniastosłupa i przekątną podstawy. Jak łatwo dostrzec, podstawa \(\displaystyle{ d}\) tego trójkąta jest równa
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\)
a jego boki \(\displaystyle{ c \ \mbox{i} \ d}\)
\(\displaystyle{ c=d= \sqrt{a^2+h^2}}\)
Mamy więc trójkąt równoramienny o znanych bokach. No to teraz tw. cosinusów i już.
-- 3 kwi 2016, o 22:33 --
piasek101 mówi, że wolfram twierdzi, że rozwiązanie (czyli ten szukany cosinus) jest ujemne, co wskazuje, że ten kąt jest rozwarty (kąt w II ćwiartce), a taki kąt między przekątnymi ścian bocznych jest niemożliwy.
Być może to samo wyjdzie z proponowanych przeze mnie obliczeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
graniastosłup prawidłowy czworokątny cosinus
,,Wymiar ujemny" - nie chodziło o cosinusa, a miarę krawędzi.
Spróbuj rozwiązać układ, który podajesz - zobaczysz co jest grane.
Spróbuj rozwiązać układ, który podajesz - zobaczysz co jest grane.