ostrosłup prawidłowy czworokątny i płaszczyzna

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

ostrosłup prawidłowy czworokątny i płaszczyzna

Post autor: wielkireturner »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy jest równa \(\displaystyle{ 10}\), a kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy \(\displaystyle{ \frac { \pi }{3}}\). Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\). Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Czy można to pole obliczyć bez żmudnych obliczeń?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

ostrosłup prawidłowy czworokątny i płaszczyzna

Post autor: kerajs »

Tak, gdyż przekrój ostrosłupa przez wysokości niesąsiadujących ścian bocznych jest trójkątem równobocznym. Stąd Twój przekrój jest trapezem równoramiennym o podstawach \(\displaystyle{ 10 \ i \ 5}\) oraz wysokości \(\displaystyle{ 5 \sqrt{3}}\)
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

ostrosłup prawidłowy czworokątny i płaszczyzna

Post autor: wielkireturner »

kerajs pisze:Tak, gdyż przekrój ostrosłupa przez wysokości niesąsiadujących ścian bocznych jest trójkątem równobocznym. Stąd Twój przekrój jest trapezem równoramiennym o podstawach \(\displaystyle{ 10 \ i \ 5}\) oraz wysokości \(\displaystyle{ 5 \sqrt{3}}\)
A w jaki sposób wynika, że trapez ma podstawy o takich długościach i wysokości z tego, że jeden z przekrojów jest trójkątem równobocznym?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

ostrosłup prawidłowy czworokątny i płaszczyzna

Post autor: piasek101 »

Nie jeden jest równoboczny.

Wynika z położenia przekroju - jedna podstawa to krawędź podstawy.

Co do drugiej i wysokości - kroisz ostrosłup przez wysokości przeciwległych ścian bocznych, przekrój będzie odcinkiem nachylonym do podstawy pod kątem trzydzieści, z tego masz ...
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

ostrosłup prawidłowy czworokątny i płaszczyzna

Post autor: wielkireturner »

/Odświeżenie tematu
Próbowałem to zrobić tak przy oczekiwanym wyniku \(\displaystyle{ \frac{ 75 \sqrt{3} } {2}}\):
Obliczam wysokośc podstawy: \(\displaystyle{ 5 \sqrt{3}}\).
Mam \(\displaystyle{ 2}\) trójkąty: jeden z bokami \(\displaystyle{ d}\),\(\displaystyle{ h}\), \(\displaystyle{ 5 \sqrt{3}}\) i kątem \(\displaystyle{ 60^{ \prime }}\) pomiędzy bokami o długości \(\displaystyle{ h}\), \(\displaystyle{ 5 \sqrt{3}}\). \(\displaystyle{ h}\) to wysokość ściany bocznej, \(\displaystyle{ d}\) to długość krawędzi bocznej. Teraz mam równanie z tw. cosinusów: \(\displaystyle{ d^{2} = h^{2} +75 - 5 \sqrt{} 3 h}\). Dodatkowo mam drugi trójkąt prostokątny o bokach \(\displaystyle{ 5, h, d}\), stąd \(\displaystyle{ d^{2} = h^{2} + 25}\). Zatem \(\displaystyle{ h = \frac{10}{ \sqrt{3} }}\). Teraz mam trójkąt o bokach \(\displaystyle{ d, h, 5 \sqrt{3}}\), którego dwusieczną jest wysokość trójkąta utworzonego przez przekrój płaszczyzną z zadania. Stosując tw. Stewarta otrzymuję \(\displaystyle{ s=6}\). Stosunek odcinków na boku o długości \(\displaystyle{ d}\) obliczam z proporcji \(\displaystyle{ \frac{d-x}{x} = \frac{10}{5 \cdot 3}}\) Czy błąd tkwi tylko w obliczeniach?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

ostrosłup prawidłowy czworokątny i płaszczyzna

Post autor: piasek101 »

wielkireturner pisze: Próbowałem to zrobić tak przy oczekiwanym wyniku \(\displaystyle{ \frac{ 75 \sqrt{3} } {2}}\):
Obliczam wysokośc podstawy: \(\displaystyle{ 5 \sqrt{3}}\).
wielkireturner pisze:W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
Dalej nie sprawdzałem.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

ostrosłup prawidłowy czworokątny i płaszczyzna

Post autor: wielkireturner »

piasek101 pisze:
wielkireturner pisze: Próbowałem to zrobić tak przy oczekiwanym wyniku \(\displaystyle{ \frac{ 75 \sqrt{3} } {2}}\):
Obliczam wysokośc podstawy: \(\displaystyle{ 5 \sqrt{3}}\).
wielkireturner pisze:W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
Dalej nie sprawdzałem.
Przy krawędzi podstawy o długości 10, wysokość ma taką długość.Ach, tak, cóż, zrozumiałem.
ODPOWIEDZ