Znaleźć pole powierzchni całkowitej ostrosłupa czworokątnego, prawidłowego, ściętego, jeżeli boki jego podstaw wynoszą \(\displaystyle{ 8}\) i \(\displaystyle{ 6}\). A ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 60^\circ}\).
Poprawna odpowiedź to niby \(\displaystyle{ 176}\), a mi wychodzi \(\displaystyle{ 156}\), czy to ja gdzieś robię błąd. Czy może jest błąd w odpowiedziach ??
ostrosłup prawidłowy czworokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 10 sty 2015, o 12:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
ostrosłup prawidłowy czworokątny
Ostatnio zmieniony 18 mar 2016, o 22:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
ostrosłup prawidłowy czworokątny
Podstawa dolna: \(\displaystyle{ 8^2=64}\)
Podstawa górna: \(\displaystyle{ 6^2=36}\)
Wysokość ściany bocznej: \(\displaystyle{ \frac{8-6}{2\cdor\cos60^\circ}=2}\)
Ściana boczna: \(\displaystyle{ \frac{8+6}{2}\cdot2=14}\)
Pole powierzchni całkowitej: \(\displaystyle{ 64+36+4\cdot14=156}\)
Podstawa górna: \(\displaystyle{ 6^2=36}\)
Wysokość ściany bocznej: \(\displaystyle{ \frac{8-6}{2\cdor\cos60^\circ}=2}\)
Ściana boczna: \(\displaystyle{ \frac{8+6}{2}\cdot2=14}\)
Pole powierzchni całkowitej: \(\displaystyle{ 64+36+4\cdot14=156}\)