Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
szerszen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 4 lut 2016, o 00:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 13 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: szerszen »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt między krawędzią podstawy a krawędzią boczną wychodzącą z tego samego wierzchołka ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\) zaś kat między ścianami bocznymi ma miarę \(\displaystyle{ \beta}\).
Wykaż, że \(\displaystyle{ \cos \beta =- \frac{ \cos2 \alpha}{2\sin ^{2} \alpha }}\)
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: macik1423 »

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/3QwZ/

Kąt \(\displaystyle{ \beta}\) jest kątem dwuściennym. Na rysunku jest to kąt \(\displaystyle{ AEB}\). Przyjmij sobie długość krawędzi podstawy jako \(\displaystyle{ a}\). Spróbuj wyrazić długość odcinka \(\displaystyle{ AE}\) za pomocą \(\displaystyle{ a}\) i kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)(kąt \(\displaystyle{ ACE}\)). A potem skorzystaj z twierdzenia kosinusów.
ODPOWIEDZ