Oblicz objętość kuli opisanej na sześcianie o krawędzi 5.
Wiem jak to zrobić ale proszę o podanie prawidłowego wyniku gdyż liczyłem to 5 razy i mam 5 innych wyników
Oblicz objętość kuli opisanej na sześcianie
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Oblicz objętość kuli opisanej na sześcianie
Promień kuli to połowa przekątnej sześcianu.
\(\displaystyle{ R= \frac{5 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3} \pi R ^{3}}\)
Edit:
Ostatecznie mamy \(\displaystyle{ V= \frac{125}{2} \cdot \sqrt{3} \cdot \pi \approx 339,5125}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{5 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3} \pi R ^{3}}\)
Edit:
Ostatecznie mamy \(\displaystyle{ V= \frac{125}{2} \cdot \sqrt{3} \cdot \pi \approx 339,5125}\)