Rozważmy zbiór ostrosłupów prawidłowych czworokątnych o krawędzi bocznej długości 6. Wyznacz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa, którego pole przekroju płaszczyzną, wyznaczoną przez środki dwóch sąsiednich krawędzi podstawy i wierzchołek ostrosłupa jest największe. Oblicz najwięsze pole przekroju.
Prosze o pomoc
przekrój ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 mar 2016, o 19:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Głuszyca
przekrój ostrosłupa
Ostatnio zmieniony 8 mar 2016, o 20:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu: przekrój.
Powód: Poprawa tematu: przekrój.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
przekrój ostrosłupa
Niech krawędź podstawy ostrosłupa ma długość ,,a'. Przekrój jest trójkątem równoramiennym o podstawie \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2} }{2}}\) i ramieniu \(\displaystyle{ \sqrt{6^2-( \frac{a}{2} )^2}}\)
Zoptymalizuj pole tego trójkąta dla \(\displaystyle{ 0<a< 6 \sqrt{2}}\)
Edit
Zoptymalizuj pole tego trójkąta dla \(\displaystyle{ 0<a< 6 \sqrt{2}}\)
Edit
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 8 mar 2016, o 21:26 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.