Czworościan foremny
Czworościan foremny
W czworościanie foremnym o krawędzi długości 6 cm poprowadzono przekrój płaszczyzną przechodzącą przez wysokość podstawy i środek krawędzi bocznej niemającej punktów wspólnych z tą wysokością. Oblicz odległość płaszczyzny podstawy od punktu, w którym wysokość ostrosłupa przebija płaszczyznę przekroju.
Rysunek wykonać potrafię, jednak nie wiem jak się wziąć za obliczenia.
Rysunek wykonać potrafię, jednak nie wiem jak się wziąć za obliczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Czworościan foremny
Coś chyba pokręciłaś, bo z rysunku wynika, że wysokość ostrosłupa przebija płaszczyznę przekroju na płaszczyźnie podstawy, a dokładnie na wysokości podstawy tego czworościanu, czyli szukana odległość płaszczyzny podstawy od punktu, w którym wysokość ostrosłupa przebija płaszczyznę przekroju jest równa \(\displaystyle{ 0}\). Albo nie umiem rysować...
Czworościan foremny
Nic nie pokręciłam w treści zadania. To prawda, że dwie z czterech wysokości tego czworościanu będą przecinały tę płaszczyznę idealnie w spodku wysokości, czyli odległość ta będzie wynosiła 0. Trzecia wysokość będzie miała punkt wspólny z tą płaszczyzną tylko w wierzchołku, z którego wychodzi, jednak czwarta wysokość czworościanu będzie przechodziła gdzieś przez środek tej płaszczyzny i tam już możemy obliczyć tą odległość od podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Czworościan foremny
Uff... Rozwiązałem. Obliczenia są dość skomplikowane i wymagają rysunku, dlatego ich nie przedstawię, chyba że tego zapragniesz. Na razie powiem, że odległość od podstawy do punktu przebicia tej płaszczyzny przez wysokość czworościanu wynosi
\(\displaystyle{ x=a \frac{2 \sqrt{30} }{15}}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest długością krawędzi bocznej czworościanu.
Chyba, że się gdzieś rąbnąłem...
Wskazówka: Narysuj przekrój czworościanu płaszczyzną pionową przechodzącą przez wierzchołek i wysokość podstawy. Będzie to trójkąt równoramienny o podstawie równej wysokości ściany bocznej (a więc i podstawy czworościanu) \(\displaystyle{ h}\) i ramionach równych odpowiednio \(\displaystyle{ h \ \text{i} \ a}\), narysuj wysokość czworościanu \(\displaystyle{ H}\) i ślad wiadomej płaszczyzny. Przypatrz się temu, znajdź funkcje trygonometryczne odpowiednich kątów i wylicz \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ x=a \frac{2 \sqrt{30} }{15}}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest długością krawędzi bocznej czworościanu.
Chyba, że się gdzieś rąbnąłem...
Wskazówka: Narysuj przekrój czworościanu płaszczyzną pionową przechodzącą przez wierzchołek i wysokość podstawy. Będzie to trójkąt równoramienny o podstawie równej wysokości ściany bocznej (a więc i podstawy czworościanu) \(\displaystyle{ h}\) i ramionach równych odpowiednio \(\displaystyle{ h \ \text{i} \ a}\), narysuj wysokość czworościanu \(\displaystyle{ H}\) i ślad wiadomej płaszczyzny. Przypatrz się temu, znajdź funkcje trygonometryczne odpowiednich kątów i wylicz \(\displaystyle{ x}\)
Czworościan foremny
Czym ma być ten ślad płaszczyzny? Zdaję sobie sprawę, że to zadanie jest dość skomplikowane. Od kilku dni nad nim siedzę i cały czas próbuję znaleźć stosunek w jakim ta płaszczyzna przecina wysokość czworościanu, co (według mnie) by rozwiązało sprawę.Dilectus pisze:narysuj wysokość czworościanu \(\displaystyle{ H}\) i ślad wiadomej płaszczyzny. Przypatrz się temu, znajdź funkcje trygonometryczne odpowiednich kątów i wylicz \(\displaystyle{ x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Czworościan foremny
Skoro narysowałaś przekrój, o którym mówiłem, to śladem płaszczyznu przechodzącej przez wysokość podstawy i środek krawędzi bocznej niemającej punktów wspólnych z tą wysokością będzie odcinekodcinek łączący dolny wierzchołek tego czworościanu z połową wysokości trójkąta.
Aby Ci to uzmysłowić, proponuję, żebyś narysowała ten przekrój, a więc trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\), w którym:
\(\displaystyle{ \left| AB\right|=\left| AC\right| =h}\), gdzie \(\displaystyle{ h=a \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \left| BC\right|=a}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest długością krawędzi bocznej czworościanu
Oznaczmy środek odcinka \(\displaystyle{ AC}\) jako \(\displaystyle{ D}\)
Tym śladem będzie odcinek \(\displaystyle{ BD}\).
Aby Ci to uzmysłowić, proponuję, żebyś narysowała ten przekrój, a więc trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\), w którym:
\(\displaystyle{ \left| AB\right|=\left| AC\right| =h}\), gdzie \(\displaystyle{ h=a \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \left| BC\right|=a}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest długością krawędzi bocznej czworościanu
Oznaczmy środek odcinka \(\displaystyle{ AC}\) jako \(\displaystyle{ D}\)
Tym śladem będzie odcinek \(\displaystyle{ BD}\).
Ostatnio zmieniony 6 mar 2016, o 23:53 przez Dilectus, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Czworościan foremny
Wydaje mi się to dziwne, że świadomie wybierasz rozwiązania wymagające większej wyobraźni przestrzennej, ale mnie nic do tego. To Twój wybór.Dilectus pisze:Myślałem o tym, ale nic nie wymyśliłem, więc poszedłem inną drogą.
Czy spodek każdej wysokości jest odległy o \(\displaystyle{ 0}\) od płaszczyzny podstawy? Ja treść rozumiem tak, że jest jedna ustalona płaszczyzna podstawy, a nie cztery różne płaszczyzny podstawy w zależności od tego, na którą wysokość patrzymy.Olka97 pisze:To prawda, że dwie z czterech wysokości tego czworościanu będą przecinały tę płaszczyznę idealnie w spodku wysokości, czyli odległość ta będzie wynosiła 0.
Czworościan foremny
A nie przypadkiem \(\displaystyle{ h=a \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)? Skoro ma to być wysokość podstawy/ściany bocznej, o ile dobrze rozumiem.Dilectus pisze: \(\displaystyle{ \left| AB\right|=\left| AC\right| =h}\), gdzie \(\displaystyle{ h=a \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
Nie pojawiła się jakaś literówka?Dilectus pisze:Tym śladem będzie odcinek \(\displaystyle{ BC}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Czworościan foremny
Uważam, że się pomyliłeś - dla podanej krawędzi masz ok 4,38, jak dla mnie stanowczo za dużo.Dilectus pisze:
\(\displaystyle{ x=a \frac{2 \sqrt{30} }{15}}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest długością krawędzi bocznej czworościanu.
Chyba, że się gdzieś rąbnąłem...
Wczoraj na to patrzyłem, dzisiaj dokończyłem, mam (oczywiście niepotwierdzone) \(\displaystyle{ 0,5\sqrt 6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Czworościan foremny
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\thicklines
\color{blue}
\qbezier(0,0)(48,16)(96,32)
\qbezier(80,80)(48,96)(16,112)
\qbezier(0,0)(8,56)(16,112)
\qbezier(96,32)(88,56)(80,80)
\qbezier(0,0)(40,40)(80,80)
\qbezier(96,32)(56,72)(16,112)
\thinlines
\color{black}
\qbezier(0,0)(0,40)(0,80)
\qbezier(0,0)(40,0)(80,0)
\qbezier(80,0)(80,40)(80,80)
\qbezier(0,80)(40,80)(80,80)
\qbezier(16,32)(16,72)(16,112)
\qbezier(16,32)(56,32)(96,32)
\qbezier(96,32)(96,72)(96,112)
\qbezier(16,112)(56,112)(96,112)
\qbezier(0,0)(8,16)(16,32)
\qbezier(80,0)(88,16)(96,32)
\qbezier(0,80)(8,96)(16,112)
\qbezier(80,80)(88,96)(96,112)
\put(0,0){\circle*{3}}
\put(-10,-8){$A$}
\put(80,0){\circle*{3}}
\put(82,-8){$B$}
\put(96,32){\circle*{3}}
\put(98,30){$C$}
\put(16,32){\circle*{3}}
\put(18,33){$D$}
\put(0,80){\circle*{3}}
\put(-10,77){$E$}
\put(80,80){\circle*{3}}
\put(82,77){$F$}
\put(96,112){\circle*{3}}
\put(98,110){$G$}
\put(16,112){\circle*{3}}
\put(7,110){$H$}
\end{picture}}\)
Rozważmy czworościan \(\displaystyle{ ACFH}\) wpisany w sześcian \(\displaystyle{ ABCD EFGH}\) o krawędzi \(\displaystyle{ a.}\) Ustalmy, że podstawą czworościanu jest \(\displaystyle{ ACF.}\) Rozważamy przekrój zawierający wysokość podstawy opuszczoną z punktu \(\displaystyle{ F}\) i środek krawędzi \(\displaystyle{ AH,}\) czyli przechodzący przez następujące punkty: \(\displaystyle{ F,}\) środek kwadratu \(\displaystyle{ ABCD}\) i środek kwadratu \(\displaystyle{ ADHE.}\)
Przekrój przez płaszczyznę \(\displaystyle{ DCFE}\) wygląda tak (czerwona kreska):
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\qbezier(-80,0)(0,0)(80,0)
\qbezier(0,0)(0,56.5685)(0,113.1371)
\qbezier(80,0)(80,56.5685)(80,113.1371)
\qbezier(0,113.1371)(40,113.1371)(80,113.1371)
\thicklines
\color{red}
\qbezier(-80,0)(0,56.5685)(80,113.1371)
\thinlines
\color{black}
\put(-80,0){\circle*{3}}
\put(0,0){\circle*{3}}
\put(-4,-9){$D$}
\put(80,0){\circle*{3}}
\put(82,-5){$C$}
\put(80,113.1371){\circle*{3}}
\put(82,110){$F$}
\put(0,113.1371){\circle*{3}}
\put(-10,110){$E$}
\put(0,56.5685){\circle*{3}}
\put(-18,24){$\frac{\sqrt2}2a$}
\put(-18,82){$\frac{\sqrt2}2a$}
\put(38,2){$a$}
\put(-42,2){$a$}
\end{picture}}\)
Zatem przekrój przez płaszczyznę \(\displaystyle{ ABCD}\) wygląda tak:
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\qbezier(-80,0)(0,0)(80,0)
\qbezier(0,0)(0,-40)(0,-80)
\qbezier(80,0)(80,-40)(80,-80)
\qbezier(0,-80)(40,-80)(80,-80)
\thicklines
\color{red}
\qbezier(-80,0)(0,-26.6667)(80,-53.3333)
\thinlines
\color{black}
\put(-80,0){\circle*{3}}
\put(0,0){\circle*{3}}
\put(-4,2){$D$}
\put(80,0){\circle*{3}}
\put(82,2){$C$}
\put(80,-80){\circle*{3}}
\put(82,-84){$B$}
\put(0,-80){\circle*{3}}
\put(-10,-84){$A$}
\put(0,-26.6667){\circle*{3}}
\put(80,-53.3333){\circle*{3}}
\put(-13,-15){$\frac13a$}
\put(-13,-58){$\frac23a$}
\put(82,-31){$\frac23a$}
\put(82,-69){$\frac13a$}
\put(38,2){$a$}
\put(-42,2){$a$}
\end{picture}}\)
Przekrój wrysowany w sześcian wygląda tak:
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\color{blue}
\qbezier(0,0)(48,16)(96,32)
\qbezier(80,80)(48,96)(16,112)
\qbezier(0,0)(8,56)(16,112)
\qbezier(96,32)(88,56)(80,80)
\qbezier(0,0)(40,40)(80,80)
\qbezier(96,32)(56,72)(16,112)
\thicklines
\color{red}
\qbezier(10.6667,21.3333)(48,16)(85.3333,10.6667)
\qbezier(85.3333,10.6667)(82.6667,45.3333)(80,80)
\qbezier(80,80)(42.6667,85.3333)(5.3333,90.6667)
\qbezier(5.3333,90.6667)(8,56)(10.6667,21.3333)
\thinlines
\color{black}
\qbezier(0,0)(0,40)(0,80)
\qbezier(0,0)(40,0)(80,0)
\qbezier(80,0)(80,40)(80,80)
\qbezier(0,80)(40,80)(80,80)
\qbezier(16,32)(16,72)(16,112)
\qbezier(16,32)(56,32)(96,32)
\qbezier(96,32)(96,72)(96,112)
\qbezier(16,112)(56,112)(96,112)
\qbezier(0,0)(8,16)(16,32)
\qbezier(80,0)(88,16)(96,32)
\qbezier(0,80)(8,96)(16,112)
\qbezier(80,80)(88,96)(96,112)
\put(0,0){\circle*{3}}
\put(-10,-8){$A$}
\put(80,0){\circle*{3}}
\put(82,-8){$B$}
\put(96,32){\circle*{3}}
\put(98,30){$C$}
\put(16,32){\circle*{3}}
\put(18,33){$D$}
\put(0,80){\circle*{3}}
\put(-10,77){$E$}
\put(80,80){\circle*{3}}
\put(82,77){$F$}
\put(96,112){\circle*{3}}
\put(98,110){$G$}
\put(16,112){\circle*{3}}
\put(7,110){$H$}
\end{picture}}\)
W celu obliczenia wyniku zadania dla wysokości czworościanu poprowadzonej z wierzchołka \(\displaystyle{ A}\) kluczowe jest obejrzenie płaszczyzny \(\displaystyle{ ABGH}\).
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\qbezier(56.5685,0)(56.5685,40)(56.5685,80)
\qbezier(-56.5685,0)(-56.5685,40)(-56.5685,80)
\qbezier(-56.5685,0)(0,0)(56.5685,0)
\color{blue}
\qbezier(-56.5685,80)(0,80)(56.5685,80)
\qbezier(-56.5685,80)(-28.2843,40)(0,0)
\qbezier(56.5685,80)(28.2843,40)(0,0)
\color{green}
\thicklines
\qbezier(-11.3137,48)(-18.8562,42.6667)(-26.3987,37.3333)
\thinlines
\color{red}
\qbezier(-28.2843,0)(-14.1421,40)(0,80)
\color{black}
\qbezier(-56.5685,0)(0,40)(56.5685,80)
\qbezier(-56.5685,80)(0,40)(56.5685,0)
\put(-56.5685,0){\circle*{3}}
\put(-67,-5){$B$}
\put(56.5685,0){\circle*{3}}
\put(58,-5){$G$}
\put(-56.5685,80){\circle*{3}}
\put(-67,78){$A$}
\put(56.5685,80){\circle*{3}}
\put(58,78){$H$}
\put(-11.3137,48){\circle*{3}}
\put(-26.3987,37.3333){\circle*{3}}
\put(-66,37){$a$}
\put(-52,-12){$\frac{\sqrt2}4a$}
\put(-25,-12){$\frac{\sqrt2}4a$}
\put(18,-12){$\frac{\sqrt2}2a$}
\put(-36,85){$\frac{\sqrt2}2a$}
\put(17,85){$\frac{\sqrt2}2a$}
\end{picture}}\)
Wysokość podstawy to niebieski odcinek łączący punkt \(\displaystyle{ A}\) ze środkiem odcinka \(\displaystyle{ BG.}\) Pomiędzy tą wysokością a wysokością czworościanu zawartą w odcinku \(\displaystyle{ AG}\) mamy zielony odcinek, którego długość chcemy obliczyć, oraz \(\displaystyle{ \frac14}\) głównej wysokości czworościanu. Na oko widać, że stosunek długości zielonego odcinka do odcinka \(\displaystyle{ \frac14}\) wysokości czworościanu jest równy \(\displaystyle{ \frac25:\frac12.}\) Zatem szukana długość to \(\displaystyle{ \frac45\cdot\frac16|BH|= \frac{\sqrt6}{15}\cdot(a\sqrt2),}\) gdzie \(\displaystyle{ a\sqrt2}\) jest krawędzią czworościanu.
Wynik zadania dla wysokości poprowadzonej z punktu \(\displaystyle{ C}\) można uzyskać rozważając płaszczyznę \(\displaystyle{ BCHE.}\)
\thicklines
\color{blue}
\qbezier(0,0)(48,16)(96,32)
\qbezier(80,80)(48,96)(16,112)
\qbezier(0,0)(8,56)(16,112)
\qbezier(96,32)(88,56)(80,80)
\qbezier(0,0)(40,40)(80,80)
\qbezier(96,32)(56,72)(16,112)
\thinlines
\color{black}
\qbezier(0,0)(0,40)(0,80)
\qbezier(0,0)(40,0)(80,0)
\qbezier(80,0)(80,40)(80,80)
\qbezier(0,80)(40,80)(80,80)
\qbezier(16,32)(16,72)(16,112)
\qbezier(16,32)(56,32)(96,32)
\qbezier(96,32)(96,72)(96,112)
\qbezier(16,112)(56,112)(96,112)
\qbezier(0,0)(8,16)(16,32)
\qbezier(80,0)(88,16)(96,32)
\qbezier(0,80)(8,96)(16,112)
\qbezier(80,80)(88,96)(96,112)
\put(0,0){\circle*{3}}
\put(-10,-8){$A$}
\put(80,0){\circle*{3}}
\put(82,-8){$B$}
\put(96,32){\circle*{3}}
\put(98,30){$C$}
\put(16,32){\circle*{3}}
\put(18,33){$D$}
\put(0,80){\circle*{3}}
\put(-10,77){$E$}
\put(80,80){\circle*{3}}
\put(82,77){$F$}
\put(96,112){\circle*{3}}
\put(98,110){$G$}
\put(16,112){\circle*{3}}
\put(7,110){$H$}
\end{picture}}\)
Rozważmy czworościan \(\displaystyle{ ACFH}\) wpisany w sześcian \(\displaystyle{ ABCD EFGH}\) o krawędzi \(\displaystyle{ a.}\) Ustalmy, że podstawą czworościanu jest \(\displaystyle{ ACF.}\) Rozważamy przekrój zawierający wysokość podstawy opuszczoną z punktu \(\displaystyle{ F}\) i środek krawędzi \(\displaystyle{ AH,}\) czyli przechodzący przez następujące punkty: \(\displaystyle{ F,}\) środek kwadratu \(\displaystyle{ ABCD}\) i środek kwadratu \(\displaystyle{ ADHE.}\)
Przekrój przez płaszczyznę \(\displaystyle{ DCFE}\) wygląda tak (czerwona kreska):
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\qbezier(-80,0)(0,0)(80,0)
\qbezier(0,0)(0,56.5685)(0,113.1371)
\qbezier(80,0)(80,56.5685)(80,113.1371)
\qbezier(0,113.1371)(40,113.1371)(80,113.1371)
\thicklines
\color{red}
\qbezier(-80,0)(0,56.5685)(80,113.1371)
\thinlines
\color{black}
\put(-80,0){\circle*{3}}
\put(0,0){\circle*{3}}
\put(-4,-9){$D$}
\put(80,0){\circle*{3}}
\put(82,-5){$C$}
\put(80,113.1371){\circle*{3}}
\put(82,110){$F$}
\put(0,113.1371){\circle*{3}}
\put(-10,110){$E$}
\put(0,56.5685){\circle*{3}}
\put(-18,24){$\frac{\sqrt2}2a$}
\put(-18,82){$\frac{\sqrt2}2a$}
\put(38,2){$a$}
\put(-42,2){$a$}
\end{picture}}\)
Zatem przekrój przez płaszczyznę \(\displaystyle{ ABCD}\) wygląda tak:
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\qbezier(-80,0)(0,0)(80,0)
\qbezier(0,0)(0,-40)(0,-80)
\qbezier(80,0)(80,-40)(80,-80)
\qbezier(0,-80)(40,-80)(80,-80)
\thicklines
\color{red}
\qbezier(-80,0)(0,-26.6667)(80,-53.3333)
\thinlines
\color{black}
\put(-80,0){\circle*{3}}
\put(0,0){\circle*{3}}
\put(-4,2){$D$}
\put(80,0){\circle*{3}}
\put(82,2){$C$}
\put(80,-80){\circle*{3}}
\put(82,-84){$B$}
\put(0,-80){\circle*{3}}
\put(-10,-84){$A$}
\put(0,-26.6667){\circle*{3}}
\put(80,-53.3333){\circle*{3}}
\put(-13,-15){$\frac13a$}
\put(-13,-58){$\frac23a$}
\put(82,-31){$\frac23a$}
\put(82,-69){$\frac13a$}
\put(38,2){$a$}
\put(-42,2){$a$}
\end{picture}}\)
Przekrój wrysowany w sześcian wygląda tak:
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\color{blue}
\qbezier(0,0)(48,16)(96,32)
\qbezier(80,80)(48,96)(16,112)
\qbezier(0,0)(8,56)(16,112)
\qbezier(96,32)(88,56)(80,80)
\qbezier(0,0)(40,40)(80,80)
\qbezier(96,32)(56,72)(16,112)
\thicklines
\color{red}
\qbezier(10.6667,21.3333)(48,16)(85.3333,10.6667)
\qbezier(85.3333,10.6667)(82.6667,45.3333)(80,80)
\qbezier(80,80)(42.6667,85.3333)(5.3333,90.6667)
\qbezier(5.3333,90.6667)(8,56)(10.6667,21.3333)
\thinlines
\color{black}
\qbezier(0,0)(0,40)(0,80)
\qbezier(0,0)(40,0)(80,0)
\qbezier(80,0)(80,40)(80,80)
\qbezier(0,80)(40,80)(80,80)
\qbezier(16,32)(16,72)(16,112)
\qbezier(16,32)(56,32)(96,32)
\qbezier(96,32)(96,72)(96,112)
\qbezier(16,112)(56,112)(96,112)
\qbezier(0,0)(8,16)(16,32)
\qbezier(80,0)(88,16)(96,32)
\qbezier(0,80)(8,96)(16,112)
\qbezier(80,80)(88,96)(96,112)
\put(0,0){\circle*{3}}
\put(-10,-8){$A$}
\put(80,0){\circle*{3}}
\put(82,-8){$B$}
\put(96,32){\circle*{3}}
\put(98,30){$C$}
\put(16,32){\circle*{3}}
\put(18,33){$D$}
\put(0,80){\circle*{3}}
\put(-10,77){$E$}
\put(80,80){\circle*{3}}
\put(82,77){$F$}
\put(96,112){\circle*{3}}
\put(98,110){$G$}
\put(16,112){\circle*{3}}
\put(7,110){$H$}
\end{picture}}\)
W celu obliczenia wyniku zadania dla wysokości czworościanu poprowadzonej z wierzchołka \(\displaystyle{ A}\) kluczowe jest obejrzenie płaszczyzny \(\displaystyle{ ABGH}\).
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\qbezier(56.5685,0)(56.5685,40)(56.5685,80)
\qbezier(-56.5685,0)(-56.5685,40)(-56.5685,80)
\qbezier(-56.5685,0)(0,0)(56.5685,0)
\color{blue}
\qbezier(-56.5685,80)(0,80)(56.5685,80)
\qbezier(-56.5685,80)(-28.2843,40)(0,0)
\qbezier(56.5685,80)(28.2843,40)(0,0)
\color{green}
\thicklines
\qbezier(-11.3137,48)(-18.8562,42.6667)(-26.3987,37.3333)
\thinlines
\color{red}
\qbezier(-28.2843,0)(-14.1421,40)(0,80)
\color{black}
\qbezier(-56.5685,0)(0,40)(56.5685,80)
\qbezier(-56.5685,80)(0,40)(56.5685,0)
\put(-56.5685,0){\circle*{3}}
\put(-67,-5){$B$}
\put(56.5685,0){\circle*{3}}
\put(58,-5){$G$}
\put(-56.5685,80){\circle*{3}}
\put(-67,78){$A$}
\put(56.5685,80){\circle*{3}}
\put(58,78){$H$}
\put(-11.3137,48){\circle*{3}}
\put(-26.3987,37.3333){\circle*{3}}
\put(-66,37){$a$}
\put(-52,-12){$\frac{\sqrt2}4a$}
\put(-25,-12){$\frac{\sqrt2}4a$}
\put(18,-12){$\frac{\sqrt2}2a$}
\put(-36,85){$\frac{\sqrt2}2a$}
\put(17,85){$\frac{\sqrt2}2a$}
\end{picture}}\)
Wysokość podstawy to niebieski odcinek łączący punkt \(\displaystyle{ A}\) ze środkiem odcinka \(\displaystyle{ BG.}\) Pomiędzy tą wysokością a wysokością czworościanu zawartą w odcinku \(\displaystyle{ AG}\) mamy zielony odcinek, którego długość chcemy obliczyć, oraz \(\displaystyle{ \frac14}\) głównej wysokości czworościanu. Na oko widać, że stosunek długości zielonego odcinka do odcinka \(\displaystyle{ \frac14}\) wysokości czworościanu jest równy \(\displaystyle{ \frac25:\frac12.}\) Zatem szukana długość to \(\displaystyle{ \frac45\cdot\frac16|BH|= \frac{\sqrt6}{15}\cdot(a\sqrt2),}\) gdzie \(\displaystyle{ a\sqrt2}\) jest krawędzią czworościanu.
Wynik zadania dla wysokości poprowadzonej z punktu \(\displaystyle{ C}\) można uzyskać rozważając płaszczyznę \(\displaystyle{ BCHE.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Czworościan foremny
Oczywiście, że to moje literówki. Przepraszam, już poprawiłem.Olka97 pisze:A nie przypadkiem \(\displaystyle{ h=a \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)? Skoro ma to być wysokość podstawy/ściany bocznej, o ile dobrze rozumiem.Dilectus pisze: \(\displaystyle{ \left| AB\right|=\left| AC\right| =h}\), gdzie \(\displaystyle{ h=a \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
Nie pojawiła się jakaś literówka?Dilectus pisze:Tym śladem będzie odcinek \(\displaystyle{ BC}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy