Witam,
mam takie dane:
r promień toczącej się kuli
l długość urządzenia
b szerokość urządzenia
h wysokość urządzenia
s odstęp izolacyjny
a przekątna urządzenia z odstępem izolacyjnym
szukam:
i wysokość iglicy
rysunek:
wzór:
\(\displaystyle{ i=r- \sqrt{r ^{2} - ( \sqrt{2rh- h^{2}} +a)^{2} }}\)
gdzie
\(\displaystyle{ a=\sqrt{b ^{2} + l ^{2} }+s}\)
i próbuję go rozwikłać, skąd się wziął - z racji skończenia szkoły już dobrych kilkanaście lat temu ciężko mi to idzie i prosiłbym o pomoc.
Dokładniej chodzi i określenie wysokości \(\displaystyle{ i}\) (iglicy) dla okręgu o promieniu \(\displaystyle{ r}\) tak aby okrąg dotykając wierzchołka iglicy i lewej krawędzi prostopadłościanu tam gdzie dochodzi lewa strzałka od \(\displaystyle{ s}\) oraz był styczny do poziomu "0" podstawy (gdzieś daleko po lewej stronie).
Jeszcze jedne rysunek może to lepiej zobrazuje.
Rozwikłanie wzoru iglica
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Rozwikłanie wzoru iglica
Wzór jest zły lub też odpowiada innemu rysunkowi.
Powinno być:
Edit:
Jak wynika z dyskusji poniżej, mało dokładnie przeczytałem temat zadania.
Powinno być:
- \(\displaystyle{ i=h+r-\sqrt{r^2-a^2}}\)
- \(\displaystyle{ r-\sqrt{r^2-a^2}}\)
Edit:
Jak wynika z dyskusji poniżej, mało dokładnie przeczytałem temat zadania.
Ostatnio zmieniony 3 mar 2016, o 02:42 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozwikłanie wzoru iglica
Witam, poniżej rozwiązanie dzięki pomocy kolegi "kruszewski", proste z twierdzenia Pitagorasa, a ja tutaj wyszukiwałem jakieś trójkąty wpisane, dwusieczne itp... ech ...
rysunek:
rozwiązanie:
\(\displaystyle{ a=\sqrt{b ^{2} + l ^{2} }+s}\)
-czerwony trójkąt
\(\displaystyle{ r ^{2} =x ^{2} + \left( r-h\right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} =r ^{2} - \left( r-h\right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt{ r ^{2} - \left( r-h\right) ^{2}}}\)
-zielony trójkąt
\(\displaystyle{ r ^{2} =\left(x+a\right) ^{2} + \left( r-i\right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left( r-i\right) ^{2} =r ^{2}-\left(x+a\right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left( r-i\right) ^{2} =r ^{2}-\left(\sqrt{ r ^{2} - \left( r-h\right) ^{2}}+a\right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ r-i = \sqrt{r ^{2}-\left(\sqrt{ r ^{2} - \left( r-h\right) ^{2}}+a\right) ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ i = r-\sqrt{r ^{2}-\left(\sqrt{ r ^{2} - \left( r-h\right) ^{2}}+a\right) ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ i = r-\sqrt{r ^{2}-\left(\sqrt{ r ^{2} - r ^{2} +2rh -h^{2}}+a\right) ^{2}}}\)
i ostatecznie
\(\displaystyle{ i = r-\sqrt{r ^{2}-\left(\sqrt{2rh -h^{2}}+a\right) ^{2}}}\)
jeszcze raz dziękuję za pomoc
rysunek:
rozwiązanie:
\(\displaystyle{ a=\sqrt{b ^{2} + l ^{2} }+s}\)
-czerwony trójkąt
\(\displaystyle{ r ^{2} =x ^{2} + \left( r-h\right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} =r ^{2} - \left( r-h\right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt{ r ^{2} - \left( r-h\right) ^{2}}}\)
-zielony trójkąt
\(\displaystyle{ r ^{2} =\left(x+a\right) ^{2} + \left( r-i\right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left( r-i\right) ^{2} =r ^{2}-\left(x+a\right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left( r-i\right) ^{2} =r ^{2}-\left(\sqrt{ r ^{2} - \left( r-h\right) ^{2}}+a\right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ r-i = \sqrt{r ^{2}-\left(\sqrt{ r ^{2} - \left( r-h\right) ^{2}}+a\right) ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ i = r-\sqrt{r ^{2}-\left(\sqrt{ r ^{2} - \left( r-h\right) ^{2}}+a\right) ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ i = r-\sqrt{r ^{2}-\left(\sqrt{ r ^{2} - r ^{2} +2rh -h^{2}}+a\right) ^{2}}}\)
i ostatecznie
\(\displaystyle{ i = r-\sqrt{r ^{2}-\left(\sqrt{2rh -h^{2}}+a\right) ^{2}}}\)
jeszcze raz dziękuję za pomoc