Wiem, że nie to jest istotą tego serwisu, ale proszę tylko i jedynie o wyniki. Chcę po prostu upewnić się, że podjąłem właściwą decyzję podczas konkursu.
Pole powierzchni czworościanu foremnego wynosi 16√3.
a) Jakie jest pole powierzchni bocznej tego czworościanu?
b) W jakiej odległości od wierzchołków podstawy znajduje się spodek wysokości?
c) Jaka jest jego objętość?
Czworościan foremny i wątpliwości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Czworościan foremny i wątpliwości.
a)
\(\displaystyle{ \frac{12}{3}}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{4}{9} \sqrt[4]{27}}\)
c)
\(\displaystyle{ \frac{16}{81} \sqrt[4]{108}}\)
Edit
a)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} \cdot \frac{16}{3}=4}\)
\(\displaystyle{ \frac{12}{3}}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{4}{9} \sqrt[4]{27}}\)
c)
\(\displaystyle{ \frac{16}{81} \sqrt[4]{108}}\)
Edit
a)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} \cdot \frac{16}{3}=4}\)
Ostatnio zmieniony 13 lut 2016, o 20:37 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 15 lis 2015, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Czworościan foremny i wątpliwości.
Dopiero przy powiększeniu widzę że pole tetraedru to \(\displaystyle{ 16 \sqrt{3}}\), a nie \(\displaystyle{ 16/3}\)
Wtedy faktycznie:
a)
\(\displaystyle{ 12 \sqrt{3}}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{4 \sqrt{3}}{3}}\)
c)
\(\displaystyle{ \frac{16 \sqrt{2}}{3}}\)
Wtedy faktycznie:
a)
\(\displaystyle{ 12 \sqrt{3}}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{4 \sqrt{3}}{3}}\)
c)
\(\displaystyle{ \frac{16 \sqrt{2}}{3}}\)