Witam, w jaki sposób można policzyć kąt pomiędzy prostymi wychodzącymi od wierzchołków czworościanu foremnego do jego środka??
Przygotowuje się do matury z chemii i występują tam związki o takiej budowie ,że 4 atomy umieszczone są w wierzchołkach czworościanu foremnego a atom główny w jego centrum[tetraedr], i zamiast uczyć się na pamięć ile wynoszą kąty pomiędzy poszczególnymi atomami chciałbym dowiedzieć się jak to matematycznie wyliczyć.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
@edit
Chodzi dokładnie o obliczenie kątów pomiędzy atomami wodoru.
kąty w czworościanie foremnym.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
kąty w czworościanie foremnym.
Jest to jednocześnie kąt pomiędzy krawędzią czworościanu foremnego i jego wysokością. Maturzysta powinien dalej sobie poradzić.
Edit:
Źle rozumiałem o który kąt chodzi i ww. wskazówka jest mało precyzyjna.
Oznaczając przez \(\displaystyle{ \alpha}\) kąt pomiędzy krawędzią i opuszczoną z któregoś z jej końców wysokością czworościanu foremnego, to kat \(\displaystyle{ \beta}\) między prostymi wychodzącymi ze środka czworościanu w kierunku jego wierzchołków jest równy:
Edit:
Źle rozumiałem o który kąt chodzi i ww. wskazówka jest mało precyzyjna.
Oznaczając przez \(\displaystyle{ \alpha}\) kąt pomiędzy krawędzią i opuszczoną z któregoś z jej końców wysokością czworościanu foremnego, to kat \(\displaystyle{ \beta}\) między prostymi wychodzącymi ze środka czworościanu w kierunku jego wierzchołków jest równy:
- \(\displaystyle{ \beta=\pi-2\alpha}\)
Ostatnio zmieniony 2 lut 2016, o 02:12 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
kąty w czworościanie foremnym.
Tylko matura z matematyki jest obowiązkowa.wedlos pisze:niestety sobie nie radzi :/
Mamy czworościan foremny o boku \(\displaystyle{ a}\).
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości podstawy równe \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3}a}\) jest przyprostokątną w trójkącie o przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ a}\) (krawędź czworościanu), a drugą przyprostokątną jest wysokość czworościanu. Stąd sinus kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) między wysokością czworościanu a krawędzią jest równy \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3}}\), a sam kąt \(\displaystyle{ \alpha=0,615479\mbox{ rad}=35,2643^\circ}\).
Kat \(\displaystyle{ \beta}\) między prostymi wychodzącymi ze środka czworościanu w kierunku jego wierzchołków jest równy:
- \(\displaystyle{ \beta=\pi-2\alpha=1,910633\mbox{ rad}=109,471^\circ}\)