Wysokość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Ziomxxd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 6 maja 2015, o 07:24
Płeć: Kobieta
wiek: 23
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 10 razy

Wysokość ostrosłupa

Post autor: Ziomxxd »

Z 2 trójkątów równobocznych o boku 2 i 2 trójkątów prostokątnych zbudowano ostrosłup o podstawie trójkąta równobocznego. Oblicz jego wysokość.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Wysokość ostrosłupa

Post autor: SlotaWoj »

Zrób rysunek.
Możliwe są trzy przypadki „lokalizacji” kąta prostego. W dwóch z nich ostrosłup ma zerową wysokość. Pozostaje trzeci przypadek.
Ziomxxd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 6 maja 2015, o 07:24
Płeć: Kobieta
wiek: 23
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 10 razy

Wysokość ostrosłupa

Post autor: Ziomxxd »

Doszedłem do tego że spodek wysokości jest poza podstawą ale nie wiem co dalej
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Wysokość ostrosłupa

Post autor: SlotaWoj »

Nie. Tak się składa, że spodek wysokości jest na krawędzi podstawy.

Edit:

Znowu zawiodła mnie wyobraźnia przestrzenna. Zrobiłem model i widzę, że to napisałem powyżej nie jest prawdą.
Ziomxxda za to przepraszam.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2016, o 19:14 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Ziomxxd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 6 maja 2015, o 07:24
Płeć: Kobieta
wiek: 23
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 10 razy

Wysokość ostrosłupa

Post autor: Ziomxxd »

Nie , takto wychodzą ujeme wartości.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Wysokość ostrosłupa

Post autor: kropka+ »

Trójkąty prostokątne są równoramienne i ich długości boków to \(\displaystyle{ 2;2;2 \sqrt{2}}\). Te ściany stykają się przeciwprostokątnymi. Robimy przekrój wzdłuż tych przeciwprostokątnych, wysokości podstawy i wysokości trzeciej ściany bocznej. Dostajemy trójkąt równoramienny o bokach \(\displaystyle{ \sqrt{3}; \sqrt{3}; 2 \sqrt{2}}\). Wysokość ostrosłupa, to wysokość tego trójkąta opuszczona na bok \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). Żeby obliczyć jej długość wystarczy przyrównać do siebie pola trójkąta, liczone na dwa sposoby
\(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{2}h }{2} = \frac{ \sqrt{3}H }{2}}\)

gdzie \(\displaystyle{ h}\) to wysokość opuszczona na bok \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\) i łatwo ją policzyć, bo trójkąt jest równoramienny.
Ziomxxd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 6 maja 2015, o 07:24
Płeć: Kobieta
wiek: 23
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 10 razy

Wysokość ostrosłupa

Post autor: Ziomxxd »

Ale trzeba policzyć wysokość opuszczoną z wierzchołka 1 trójkąta równobocznego na podstawę czyli 2 trójkąt równoboczny a ona jest poza podstawą
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Wysokość ostrosłupa

Post autor: kropka+ »

Jak obliczysz \(\displaystyle{ h}\) to wyznaczysz wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ H}\). Pole trójkąta jest tekie samo, niezależnie którą parę podstawa-wysokość podstawisz do wzoru
Ziomxxd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 6 maja 2015, o 07:24
Płeć: Kobieta
wiek: 23
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 10 razy

Wysokość ostrosłupa

Post autor: Ziomxxd »

Ok,dzięki już rozumiem.
ODPOWIEDZ