Cześć,
zadaję może proste pytanie, ale zacząłem się trochę mieszać przy rozwiązywaniu pewnego zadania. Utknąłem: czy istnieje ostrosłup trójkątny w którym wszystkie kąty między sąsiednimi krawędziami ścian bocznych będą proste?
Zadanie było takie, że te kąty właśnie są proste, a długości krawędzi wynoszą: 3, 4 i 5. Obliczyć wysokość ostrosłupa. Obliczyłem pole i boki podstawy i... dalej nie wiem gdzie wysokość pada. Z pewnych obliczeń wyszło mi h=0 stąd moje pytanie.
Czy istnieje taki ostrosłup - pytanie
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 00:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy
Czy istnieje taki ostrosłup - pytanie
Treść w zasadzie podałem:
Wszystkie krawędzie ścian bocznych w ostrosłupie trójkątnym o długościach \(\displaystyle{ 3,4,5}\) są nachylone do siebie pod kątem prostym. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Boki wychodzą: \(\displaystyle{ 5, \sqrt{34}, \sqrt{41}}\). Kąty sobie mogę poobliczać, ale skąd mam znać miejsce spodku wysokości?
Wszystkie krawędzie ścian bocznych w ostrosłupie trójkątnym o długościach \(\displaystyle{ 3,4,5}\) są nachylone do siebie pod kątem prostym. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Boki wychodzą: \(\displaystyle{ 5, \sqrt{34}, \sqrt{41}}\). Kąty sobie mogę poobliczać, ale skąd mam znać miejsce spodku wysokości?
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Czy istnieje taki ostrosłup - pytanie
Masz podane krawędzie boczne, więc nie wiem co liczysz - a tym bardziej z czego to dostałeś [edit] już wiem.
Kładziesz ostrosłup na ścianie bocznej i liczysz objętość - wstawiając tylko do wzoru na objętość (wszystkie dane są w treści).
Kładziesz ostrosłup na ścianie bocznej i liczysz objętość - wstawiając tylko do wzoru na objętość (wszystkie dane są w treści).
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 00:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy
Czy istnieje taki ostrosłup - pytanie
Nie ogarnąłem. Gdzie mam wtedy wysokość, którą chcę podstawić do wzoru?
Podstawą jest jeden z boków ostrosłupa i jego pole znam - ok.
Wysokość idzie z odpowiedniego wierzchołka dotychczasowej podstawy. Ok.
Podstawa ma różne boki, nie wiem więc nadal gdzie jest spodek wysokości, a więc ile ona wynosi.
Podstawą jest jeden z boków ostrosłupa i jego pole znam - ok.
Wysokość idzie z odpowiedniego wierzchołka dotychczasowej podstawy. Ok.
Podstawa ma różne boki, nie wiem więc nadal gdzie jest spodek wysokości, a więc ile ona wynosi.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Czy istnieje taki ostrosłup - pytanie
Kładziemy ostrosłup np na ścianie (trójkąt prostokątny) o prostopadłych bokach 3 i 4.
Wtedy wysokość to 5 - treść zadania głosi, że te trzy krawędzie są do siebie wzajemnie prostopadłe.
Wtedy wysokość to 5 - treść zadania głosi, że te trzy krawędzie są do siebie wzajemnie prostopadłe.