czworościan
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
czworościan
Prostokąt o bokach \(\displaystyle{ a, b}\) zgięto wzdłuż przekątnej tak, że dwie jego części utworzyły kąt dwuścienny prosty. Wyznaczyć odległość między wierzchołkami prostokąta nie leżącymi na krawędzi kąta dwuściennego.
czworościan
Co za beznadzieja nie mogę obrazka wstawić. Wejdź na antynomia.fotosik.pl tam jest rysunek.
Zadanie sprowadza się do obliczenia \(\displaystyle{ |DB|}\) z trójkąta prostokątnego \(\displaystyle{ DEB}\) ( \(\displaystyle{ \alpha=90^o}\))
\(\displaystyle{ DE=x}\) (obliczysz licząc pole trójkąta prostokątnego \(\displaystyle{ ADC}\) na dwa sposoby).
Potem obliczysz łatwo \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ z}\), a następnie \(\displaystyle{ p}\) (wszystko z Pitagorasa). I ostatecznie jeszcze raz Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ DEB}\).
Nie używaj znaku '$' w kodzie LaTeX-a. luka52
Zadanie sprowadza się do obliczenia \(\displaystyle{ |DB|}\) z trójkąta prostokątnego \(\displaystyle{ DEB}\) ( \(\displaystyle{ \alpha=90^o}\))
\(\displaystyle{ DE=x}\) (obliczysz licząc pole trójkąta prostokątnego \(\displaystyle{ ADC}\) na dwa sposoby).
Potem obliczysz łatwo \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ z}\), a następnie \(\displaystyle{ p}\) (wszystko z Pitagorasa). I ostatecznie jeszcze raz Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ DEB}\).
Nie używaj znaku '$' w kodzie LaTeX-a. luka52
Ostatnio zmieniony 13 sie 2007, o 16:59 przez antynomia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy