Kąt pomiędzy przekątną ściany bocznej a przekątną gran.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
naczelnynieuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 15 lis 2015, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy

Kąt pomiędzy przekątną ściany bocznej a przekątną gran.

Post autor: naczelnynieuk »

Skąd wiadomo, że kąt pomiędzy krawędzią podstawy a przekątną ściany bocznej jest równy 90 w graniastoslupie prawidlowym czworokątnym?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Kąt pomiędzy przekątną ściany bocznej a przekątną gran.

Post autor: kerajs »

Niech podstawa graniastosłupa ma krawędź ,,\(\displaystyle{ a}\)' i wysokość ,,\(\displaystyle{ h}\)'.
Przekątna podstawy to : \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\)
Przekątna ściany bocznej to : \(\displaystyle{ \sqrt{a^2+h^2}}\)
Przekątna graniastosłupa to : \(\displaystyle{ \sqrt{2a^2+h^2}}\)

Ponieważ nie wiadomo o jaki kąt pytasz (inny kąt jest w temacie, a inny w nagłówku ) to sam sprawdź czy jest on prosty stosując Twierdzenie Pitagorasa. Znasz wszystkie możliwe odległości i potrafisz wskazać trójkąt który wg Ciebie powinien być prostokątny.
ODPOWIEDZ