W ostrosłupie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

W ostrosłupie

Post autor: Dario1 »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt płaski ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\). Przez środki dwóch sąsiednich krawędzi podstawy i przez wierzchołek ostrosłupa poprowadzono płaszczyznę. Wyznacz tangens kąta nachylenia poprowadzonej płaszczyzny do płaszczyzny podstawy ostrosłupa.

Wyszło mi \(\displaystyle{ \tg x= \sqrt{2\tg ^{2}\alpha-2 }}\), natomiast w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \tg x= \sqrt{2\ctg ^{2} \frac{\alpha}{2}-2 }}\). Jaka jest poprawna odpowiedź? Gdzie jest ewentualny błąd?
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

W ostrosłupie

Post autor: Ania221 »

U Ciebie jest błąd.
ODPOWIEDZ