Podstawa graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Podstawa graniastosłupa
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb. Jedna z przekątnych graniastosłupa ma długość \(\displaystyle{ d}\) i jest nachylona do płaszczyzny podstawy oraz do płaszczyzny jednej ze ścian bocznych odpowiednio pod kątami \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\). Oblicz objętość graniastosłupa.
Wydaje mi się, że kąt beta będzie równy kątowi między jednym z boków podstawy(rombu), a jedną z przekątnych podstawy. Idąc tym tropem otrzymałem odpowiedź: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}d ^{3}\sin \alpha \cos ^{2}\alpha \tg \beta}\), jednak nieco się on różni od tego w odpowiedziach.
Wydaje mi się, że kąt beta będzie równy kątowi między jednym z boków podstawy(rombu), a jedną z przekątnych podstawy. Idąc tym tropem otrzymałem odpowiedź: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}d ^{3}\sin \alpha \cos ^{2}\alpha \tg \beta}\), jednak nieco się on różni od tego w odpowiedziach.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Podstawa graniastosłupa
Kąt \(\displaystyle{ \beta}\) między przekątną \(\displaystyle{ d}\) graniastosłupa a jedną z jego ścian bocznych jest to kąt zawarty między tą przekątną a jej rzutem prostokątnym na tą ścianę boczną.
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Podstawa graniastosłupa
Ta z odpowiedzi to:
\(\displaystyle{ \frac{d ^{3}\sin \alpha \cos ^{2}\alpha \sin \beta}{2 \sqrt{\cos ^{2}\alpha-\sin ^{2}\alpha } }}\)
Tylko jak do tego dojść?
Nawiasem mówiąc to Wesołych Świąt życzę .
\(\displaystyle{ \frac{d ^{3}\sin \alpha \cos ^{2}\alpha \sin \beta}{2 \sqrt{\cos ^{2}\alpha-\sin ^{2}\alpha } }}\)
Tylko jak do tego dojść?
Nawiasem mówiąc to Wesołych Świąt życzę .
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Podstawa graniastosłupa
Mam jeszcze inaczej - nie chce mi się sprawdzać czy to to samo.
Wysokość bryły i wysokość podstawy (chyba) masz. Do tego jedną przekątną podstawy - tu dwie wersje bo krótszą albo dłuższą.
1) z dłuższą
opuść wysokość rombu z wierzchołka (np na zewnątrz rombu).
Z dwóch Pitagorasów powinieneś dostać bok rombu.
Wysokość bryły i wysokość podstawy (chyba) masz. Do tego jedną przekątną podstawy - tu dwie wersje bo krótszą albo dłuższą.
1) z dłuższą
opuść wysokość rombu z wierzchołka (np na zewnątrz rombu).
Z dwóch Pitagorasów powinieneś dostać bok rombu.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Podstawa graniastosłupa
Trójkąt z kątem beta to : przekątna bryły (oczywiste); odcinek na ścianie bocznej (lub też trochę poza nią - zależnie od tego czy bierzemy dłuższą czy krótszą przekątną bryły); wysokość rombu.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Podstawa graniastosłupa
1) Przypadek z dłuższą przekątną rombu.
Prowadzisz wysokość (na zewnątrz rombu) z wierzchołka.
Masz dwa trójkąty prostokątne :
a) bok rombu + jakiś odcinek(*); wysokość; dłuższa przekątna
b) bok rombu; odcinek(*); wysokość.
I dwa Pitagorasy.
2) Przypadek z krótszą przekątną podobnie.
Prowadzisz wysokość (na zewnątrz rombu) z wierzchołka.
Masz dwa trójkąty prostokątne :
a) bok rombu + jakiś odcinek(*); wysokość; dłuższa przekątna
b) bok rombu; odcinek(*); wysokość.
I dwa Pitagorasy.
2) Przypadek z krótszą przekątną podobnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Podstawa graniastosłupa
W rzeczy samej ale nie wiadomo jaki będzie wynik sumowania wg informacji :piasek101 pisze:Powtarzam się ,,user ma mózg".
"Masz dwa trójkąty prostokątne" i sumy:
a) bok rombu + jakiś odcinek(*); wysokość; dłuższa przekątna.
Nie mam mózgu pozwalającego na dodanie odcinka do powierzchni.
Ale ja już jestem stary i mogę mieć jego ubytki. Stąd ta sugestia kreślarska.
Z należnym Panu szacunkiem,
W.Kr.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Podstawa graniastosłupa
Nie przesadzaj z tą starością - mógłbyś się zdziwić.kruszewski pisze: W rzeczy samej ale nie wiadomo jaki będzie wynik sumowania wg informacji :
"Masz dwa trójkąty prostokątne" i sumy:
a) bok rombu + jakiś odcinek(*); wysokość; dłuższa przekątna.
Nie mam mózgu pozwalającego na dodanie odcinka do powierzchni.
Ale ja już jestem stary i mogę mieć jego ubytki.
,,Sumę" sam wymyśliłeś - tym bardziej ,,odcinka i powierzchni".
Jeśli uważasz, że to moje - proszę o cytat.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Podstawa graniastosłupa
"Masz dwa trójkąty prostokątne"piasek101 pisze:Nie przesadzaj z tą starością - mógłbyś się zdziwić.kruszewski pisze: W rzeczy samej ale nie wiadomo jaki będzie wynik sumowania wg informacji :
"Masz dwa trójkąty prostokątne" i sumy:
a) bok rombu + jakiś odcinek(*); wysokość; dłuższa przekątna.
Nie mam mózgu pozwalającego na dodanie odcinka do powierzchni.
Ale ja już jestem stary i mogę mieć jego ubytki.
,,Sumę" sam wymyśliłeś - tym bardziej ,,odcinka i powierzchni".
Jeśli uważasz, że to moje - proszę o cytat.
"a) bok rombu + jakiś odcinek(*)"
Ten znak jest znakiem sumy i tylko sumy.
Jeżeli chciał Pan napisać, że są dwa obiekty geometryczne, bok rombu, jako część jego powierzchni bocznej i odcinek(*) który oznacza Pan gwiazdką w nawiasach, to wtedy pisze się spójnik i , nigdy zaś znak sumy.
Myślę, że rozumiemy się?
Dalszą dyskusję jeżeli jest konieczna proponuję na priv.
Z należnym szacunkiem,
W.Kr.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Podstawa graniastosłupa
Tak samo mi wyszło.Dario1 pisze:Ta z odpowiedzi to:
\(\displaystyle{ \frac{d ^{3}\sin \alpha \cos ^{2}\alpha \sin \beta}{2 \sqrt{\cos ^{2}\alpha-\sin ^{2}\alpha } }}\)