czworościan foremny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
Royearis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 maja 2014, o 15:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Podkarpackie.
Podziękował: 3 razy

czworościan foremny

Post autor: Royearis »

oblicz pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego, którego wysokość jest równa \(\displaystyle{ H}\).
Ostatnio zmieniony 8 gru 2015, o 15:03 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pojedyncze symbole także zapisujemy w LateXu.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

czworościan foremny

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ H= \frac{a \sqrt{6} }{3}}\)

Stąd:
\(\displaystyle{ S=4 \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}=a^2 \sqrt{3}=( \frac{3H}{ \sqrt{6} } )^2 \sqrt{3}= \frac{H^23 \sqrt{3} }{2}}\)
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

czworościan foremny

Post autor: wujomaro »

kerajs pisze:\(\displaystyle{ H= \frac{a \sqrt{6} }{3}}\)
Dla pełniejszego rozwiązania wypadałoby jeszcze to pokazać. Wykorzystaj twierdzenie Pitagorasa, aby to otrzymać.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ