Wyznaczenie przekątnej graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
rafalski_4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 4 lis 2010, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jaroslaw

Wyznaczenie przekątnej graniastosłupa

Post autor: rafalski_4 »

Witam
Mam takie zadanie i nie za bardzo wiem jak je ugryźć i bardzo proszę o pomoc.

Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym α. Wszystkie krawędzie tego graniastosłupa mają długość a. Uzasadnij, że krótsza przekątna tego graniastosłupa ma długość równą \(\displaystyle{ a\sqrt{1+4sin^{2} \frac{\alpha}{2}}}\).
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Rafał
szw1710

Wyznaczenie przekątnej graniastosłupa

Post autor: szw1710 »

Po zrobieniu rysunku zauważ, że do zrobienia zadania wystarczy wyznaczyć długość krótszej przekątnej rombu. Wskazówka: w rombie przekątne przecinają się pod kątem prostym.
ODPOWIEDZ