sinus, ostrosłup, kąt

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
revage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 9 sie 2015, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

sinus, ostrosłup, kąt

Post autor: revage »

1.Wysokosc ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z podstawą kat \(\displaystyle{ 60°}\). Oblicz sinus kata, który z podstawa tworzy krawędź boczna

Kat \(\displaystyle{ 60°}\) umieszczam w trójkącie prostokątnym, gdzie przyprostokątne to wysokosc ostrosłupa i połowa długości krawędzi podstawy. Teraz z własności trójkąta 30,60 wyrazam wszystkie jego boki od a i mam takie: \(\displaystyle{ 0,5a, \frac{a \sqrt{3} }{2}, a}\). Teraz zajmuje się tym kątem o który pytaja w zadaniu. Zaznaczam go tak że jego przeciwprostokątna to krawedz boczna, a przyprostokątne to wysokosc ostrosłupa i polowa przekątnej podstawy. Z Pitagorasa obliczamy krawedz boczna i liczę sinusa czyli wysokosc ostrosłupa do krawędzi bocznej.

2. Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a i objętości \(\displaystyle{ \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{12}}\). Oblicz cosinus kąta który z podstawa tego ostrosłupa tworzy wysokosc ściany bocznej


Pomoże mi ktoś z tymi zadaniami ? Wychodzą mi złe wyniki
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

sinus, ostrosłup, kąt

Post autor: macik1423 »

Może podaj twoje wyniki, łatwiej będzie ocenić.
ODPOWIEDZ