Graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy \(\displaystyle{ 18}\) i wysokości \(\displaystyle{ \sqrt{243}}\)
przecięto płaszczyzną przechodzącą przez jedną z krawędzi podstawy i nachylona do podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\)
a) Wyznacz miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) dla którego otrzymany przekrój jest trójkątem. Wykonaj rysunek pomocniczy.
b) Dla \(\displaystyle{ \alpha =60^\circ}\) oblicz pole otrzymanego przekroju.
Graniastosłup prawidłowy trójkątny
Graniastosłup prawidłowy trójkątny
Ostatnio zmieniony 1 gru 2015, o 19:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Graniastosłup prawidłowy trójkątny
Jak podam gotowca, to wcale nie pomogę, tylko jeszcze bardziej zaszkodzę.
No więc po kolei:
- graniastosłup jest prawidłowy - jaki trójkąt jest w podstawie?
- jak odpowiesz sobie na to pytanie, robisz odpowiedni rysunek, wrysowujesz przekrój ( jak w treści zadania ) ; z pitagorasa policzysz wysokość podstawy.
- mając wysokość graniastosłupa i wysokość podstawy liczysz kąt nachylenia przekroju ( kąt miedzy wysokością przekroju i wysokością podstawy ) z odpowiedniej funkcji trygonometrycznej.
No więc po kolei:
- graniastosłup jest prawidłowy - jaki trójkąt jest w podstawie?
- jak odpowiesz sobie na to pytanie, robisz odpowiedni rysunek, wrysowujesz przekrój ( jak w treści zadania ) ; z pitagorasa policzysz wysokość podstawy.
- mając wysokość graniastosłupa i wysokość podstawy liczysz kąt nachylenia przekroju ( kąt miedzy wysokością przekroju i wysokością podstawy ) z odpowiedniej funkcji trygonometrycznej.