Objętość sześcianu w ostrosłupie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
donquixote
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Objętość sześcianu w ostrosłupie

Post autor: donquixote »

W ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a i kącie nachylenia krawędzi bocznej do podstawy o mierze α wpisano sześcian tak, że 4 jego wierzchołki należą do wysokości ścian bocznych a podstawa zawiera się w podstawie ostrosłupa. Oblicz objętość tego sześcianu.

Proszę o pomoc-- 29 lis 2015, o 17:31 --?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Objętość sześcianu w ostrosłupie

Post autor: kropka+ »

Oznaczmy długość krawędzi sześcianu jako \(\displaystyle{ b}\)

1. Z tangensa liczysz wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ h}\).
2. Robisz przekrój wzdłuż wysokości dwóch przeciwległych ścian.
3. Dostajesz trójkąt równoramienny o podstawie \(\displaystyle{ a}\) i wysokości \(\displaystyle{ h}\). W tym trójkącie jest umieszczony prostokąt o podstawach \(\displaystyle{ b \sqrt{2}}\) i bokach \(\displaystyle{ b}\) . Dolna podstawa tego prostokąta leży na podstawie trójkąta, a dwa górne wierzchołki leżą na ramionach trójkąta.
4. Z podobieństwa trójkątów dostajesz proporcję

\(\displaystyle{ \frac{h}{ \frac{a}{2} }= \frac{b}{ \frac{a-b \sqrt{2} }{2} }}\)

Z tego wyliczasz \(\displaystyle{ b}\), a potem objętość sześcianu.
donquixote
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Objętość sześcianu w ostrosłupie

Post autor: donquixote »

a na podstawie tego rysunku?
obrazek-matematyka.jpg
obrazek-matematyka.jpg (17.45 KiB) Przejrzano 147 razy
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Objętość sześcianu w ostrosłupie

Post autor: kropka+ »

Na tym rysunku jest źle zaznaczony kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt pomiędzy krawędzią boczną ostrosłupa i przekątną podstawy (wierzchołkiem tego kąta jest wierzchołek podstawy).
donquixote
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Objętość sześcianu w ostrosłupie

Post autor: donquixote »

więc tutaj:
obrazek-matematyka.jpg
obrazek-matematyka.jpg (16.87 KiB) Przejrzano 145 razy
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Objętość sześcianu w ostrosłupie

Post autor: kropka+ »

Kąt \(\displaystyle{ \beta}\) nie jest do niczego potrzebny.
Zrób po kolei to co napisałam.
1. Czemu jest równy \(\displaystyle{ \tg \alpha}\)?
donquixote
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Objętość sześcianu w ostrosłupie

Post autor: donquixote »

1. \(\displaystyle{ tg \alpha= \frac{h}{ \frac{a}{2} }}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Objętość sześcianu w ostrosłupie

Post autor: kropka+ »

Nie. w mianowniku jest połowa przekątnej kwadratu, czyli?
donquixote
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Objętość sześcianu w ostrosłupie

Post autor: donquixote »

\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{h}{ \frac{a}{2 \sqrt{2} } }}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Objętość sześcianu w ostrosłupie

Post autor: kropka+ »

Źle.
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{h}{ \frac{a \sqrt{2} }{2} }}\)
Z tego wyznacz \(\displaystyle{ h}\)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2015, o 21:12 przez kropka+, łącznie zmieniany 1 raz.
donquixote
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Objętość sześcianu w ostrosłupie

Post autor: donquixote »

\(\displaystyle{ h= \frac{atg\alpha}{2 \sqrt{2} }}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Objętość sześcianu w ostrosłupie

Post autor: kropka+ »

Przeczytaj mój poprzedni post.
donquixote
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Objętość sześcianu w ostrosłupie

Post autor: donquixote »

\(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{2} tg\alpha}{a} =h}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Objętość sześcianu w ostrosłupie

Post autor: kropka+ »

Źle.
kropka+ pisze:
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{h}{ \frac{a \sqrt{2} }{2} }}\)
Pomnóż to stronami przez \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
donquixote
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Objętość sześcianu w ostrosłupie

Post autor: donquixote »

\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2} tg\alpha }{2} =h}\)
ODPOWIEDZ