Ostrosłup prawidłowy czworokątny - kąty nachylenia krawedzi
Ostrosłup prawidłowy czworokątny - kąty nachylenia krawedzi
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt nachylenia krawędzi do podstawy jest równy \(\displaystyle{ \alpha}\). \(\displaystyle{ \beta}\) jest kątem między sąsiednimi ścianami bocznymi. Wykaż że \(\displaystyle{ \cos \beta=\frac{-1}{1+2\tg ^{2} \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 18 lis 2015, o 21:54 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach w całości.Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach w całości.Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny - kąty nachylenia krawedzi
\(\displaystyle{ x}\) - połowa przekątnej podstawy
\(\displaystyle{ y}\) - wysokość trójkąta (wysokość bryły, połowa przekątnej podstawy, krawędź boczna) poprowadzona do przeciwprostokątnej.
Z tego trójkąta wyznaczasz tangensa (zależny od x i y).
Z trójkąta równoramiennego (z kątem \(\displaystyle{ \beta}\)) : przekątna podstawy, wysokość ściany bocznej (poprowadzona do krawędzi bocznej), druga wysokość sąsiedniej ściany bocznej - wyznaczasz cosinusa (tw cosinusów) , też w zależności od x i y.
Z jednego równania wyznaczasz \(\displaystyle{ \frac{x^2}{y^2}}\), wstawiasz do drugiego i ...
\(\displaystyle{ y}\) - wysokość trójkąta (wysokość bryły, połowa przekątnej podstawy, krawędź boczna) poprowadzona do przeciwprostokątnej.
Z tego trójkąta wyznaczasz tangensa (zależny od x i y).
Z trójkąta równoramiennego (z kątem \(\displaystyle{ \beta}\)) : przekątna podstawy, wysokość ściany bocznej (poprowadzona do krawędzi bocznej), druga wysokość sąsiedniej ściany bocznej - wyznaczasz cosinusa (tw cosinusów) , też w zależności od x i y.
Z jednego równania wyznaczasz \(\displaystyle{ \frac{x^2}{y^2}}\), wstawiasz do drugiego i ...
Ostrosłup prawidłowy czworokątny - kąty nachylenia krawedzi
Mam pomysł na zadanie, ale chodzi o doliczenie, rachunki mnie gubią niestety
Ostrosłup prawidłowy czworokątny - kąty nachylenia krawedzi
Możliwe, że masz, bo wystarczy napisać poprawne obliczenia, które porównam z moimi.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny - kąty nachylenia krawedzi
Jednym słowem, prosisz o gotowca?
Przedstaw swoje obliczenia wg tego, co powiedział piasek101.
Przedstaw swoje obliczenia wg tego, co powiedział piasek101.