Ostrosłup praw. czwor., kąt między krawędziami bocznymi,
Ostrosłup praw. czwor., kąt między krawędziami bocznymi,
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość a , a kąt między przeciwległymi krawędziami bocznymi ma miarę 2L(alfa). Oblicz objętość V tego ostrosłupa
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Ostrosłup praw. czwor., kąt między krawędziami bocznymi,
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}P_p*H}\)
\(\displaystyle{ P_p=a^2}\)
\(\displaystyle{ H=\frac{a sqrt{2}}{2tg }}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}a^2*\frac{a sqrt{2}}{2tg }=\frac{a^3 sqrt{2}}{6tg }}\)
\(\displaystyle{ P_p=a^2}\)
\(\displaystyle{ H=\frac{a sqrt{2}}{2tg }}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}a^2*\frac{a sqrt{2}}{2tg }=\frac{a^3 sqrt{2}}{6tg }}\)