Oblicz objętość stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Oblicz objętość stożka

Post autor: Dario1 »

Oblicz objętość stożka, którego powierzchnia boczna po rozwinięciu na płaszczyźnie jest wycinkiem koła o promieniu l i kącie środkowym o mierze łukowej \(\displaystyle{ \alpha}\).

Mam problem z tą miarą łukową, przy standartowym kącie raczej nie miałbym problemów.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Oblicz objętość stożka

Post autor: SlotaWoj »

\(\displaystyle{ l}\) jest długością tworzącej stożka, a \(\displaystyle{ l\cdot\alpha}\) obwodem podstawy.
ODPOWIEDZ