Kulę o promieniu 10cm przecięto płaszczyzną w odległości 6cm od środka kuli. Oblicz pole powierzchni otrzymanego przekroju.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, wiem że powstały przekrój jest kolęm więc należy skorzystać z wzoru na pole koła. Tylko jak wyliczyć promień powstałego przekroju?
Z góry dzięki!!!!!!!!
Kulę o promieniu 10cm przecięto płaszczyzną.....
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Kulę o promieniu 10cm przecięto płaszczyzną.....
Promień koła z tw. Pitagorasa, zrób rysunek i masz:
\(\displaystyle{ r^{2}+6^{2}=10^{2}}\)
\(\displaystyle{ r=8}\)
\(\displaystyle{ r^{2}+6^{2}=10^{2}}\)
\(\displaystyle{ r=8}\)
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Kulę o promieniu 10cm przecięto płaszczyzną.....
Skorzystaj z twierdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ 10^2=6^2+r^2}\)
\(\displaystyle{ 10^2=6^2+r^2}\)