Narysuj w naturalnej wielkości
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Narysuj w naturalnej wielkości
Narysuj w naturalnej wielkości przekrój czworościanu o wierzchołkach \(\displaystyle{ A,B,C,D}\) płaszczyzną przechodzącą przez środki krawędzi \(\displaystyle{ AB,AD,DC}\).
Ostatnio zmieniony 27 paź 2015, o 22:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Literówka w temacie.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Literówka w temacie.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Narysuj w naturalnej wielkości
Jest tak jak podejrzewa Kolega kerajs i do tego figura ta ma "przyjaźnie" ustawione boki.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Narysuj w naturalnej wielkości
Dlaczego wpierw nie zastanowisz się nad PW które Ci wysłałem:
tylko piszesz odpowiedź książkową, która nie jest prawidłowa przy treści zadania którą tu podałeś.
Może samodzielnie rozstrzygniesz jaki musi być czworościan aby:
1) przekrojem faktycznie był kwadrat.
2) przekrojem był kwadrat o boku \(\displaystyle{ \frac{\left| AB\right| }{2}}\)
Kod: Zaznacz cały
Śmieszny temat stworzyłeś więc wszyscy Cię wkręcamy.
Naprawdę to przekrojem jest równoległobok o bokach równych połowie krawędzi AC i BD.
Może samodzielnie rozstrzygniesz jaki musi być czworościan aby:
1) przekrojem faktycznie był kwadrat.
2) przekrojem był kwadrat o boku \(\displaystyle{ \frac{\left| AB\right| }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Narysuj w naturalnej wielkości
Pisząc że: Jest tak jak podejrzewa Kolega kerajs i do tego figura ta ma "przyjaźnie" ustawione boki." nie miałem racji w pierwszej części zdania. W drugiej już miałem.
Tu rozwiązanie graficzne.
Tu rozwiązanie graficzne.
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Narysuj w naturalnej wielkości
[ciach] Dawno się tak nie ubawiłem. Widzę, że niewiele tracę nie czytając privów.
Kruszewksi z tego co piszesz to będzie to prostokąt?
Kruszewksi z tego co piszesz to będzie to prostokąt?
Ostatnio zmieniony 1 lis 2015, o 01:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wulgaryzm.
Powód: Wulgaryzm.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Narysuj w naturalnej wielkości
Ale sam sobie jesteś winien. Zamiast, jak wcześniej, próbować rozwiązać to (i inne) zadanie samodzielnie to od razu zamieszczasz je na forum. I nawet poprawnie go tu nie przepisałeś, co dało bekowy temat.
Zamiast fatygowania Pana Kruszewskiego może wpierw napiszesz jaki przekrój (i dlaczego taki) Tobie wychodzi.Dario1 pisze:Kruszewksi z tego co piszesz to będzie to prostokąt?
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Narysuj w naturalnej wielkości
Kerajs rozwalam tysiące zadań i wrzucam tylko te z którymi mam problem. Wrzucane to niewielki procent zadań, które przerabiam.
A co do zadania to przepisałem je poprawnie więc nie wiem z czego beka.
A co do zadania to przepisałem je poprawnie więc nie wiem z czego beka.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Narysuj w naturalnej wielkości
Aby podana przez Ciebie odpowiedź była prawidłowa to w treści zadania powinna być wzmianka że to o czworościan foremny lub; co bardziej prawdopodobne; do zadania dołączony był rysunek z którego wynikała zarówno foremność jak i rzeczywiste wymiary czworościanu.Dario1 pisze:A co do zadania to przepisałem je poprawnie...
Np: Z możliwości doboru absurdalnych wymiarów przekroju czy z Twojej nieznajomości możliwych przekrojów czworościanu.Dario1 pisze:...więc nie wiem z czego beka.
Wszystkie zadania ze stereometrii jakie ostatnio wrzuciłeś na forum są dużo prostsze od większości zadań z planimetrii jakie zamieszczałeś w trakcie wakacji, a które próbowałeś rozwiązywać. Może rozwiązuj mniej, ale za to z działu który sprawia Ci ewidentny problem .Dario1 pisze:Kerajs rozwalam tysiące zadań i wrzucam tylko te z którymi mam problem. Wrzucane to niewielki procent zadań, które przerabiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Narysuj w naturalnej wielkości
Z tą foremnością, to przesadziłeś Kolego. Wystarczy, że krawędzie \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BD}\) będą prostopadłe i równej długości.kerajs pisze:Aby podana przez Ciebie odpowiedź była prawidłowa to w treści zadania powinna być wzmianka że to o czworościan foremny lub; co bardziej prawdopodobne; do zadania dołączony był rysunek z którego wynikała zarówno foremność jak i rzeczywiste wymiary czworościanu.
-- 1 lis 2015, o 20:57 --
Żeby kwadrat miał bok \(\displaystyle{ \frac12|AB|,}\) to warunki powinny być trochę mocniejsze niż podałem:
1. \(\displaystyle{ AC\bot BD,}\)
2. \(\displaystyle{ AC=BD=AB.}\)
Przykładem jest czworościan wpisany w sześcian jak na rysunku:
\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\put(0,0){\circle*{3}}
\put(50,0){\circle*{3}}
\put(0,50){\circle*{3}}
\put(50,50){\circle*{3}}
\put(15,10){\circle*{3}}
\put(65,10){\circle*{3}}
\put(15,60){\circle*{3}}
\put(65,60){\circle*{3}}
\put(0,0){\line(1,0){50}}
\put(0,50){\line(1,0){50}}
\put(15,10){\line(1,0){50}}
\put(15,60){\line(1,0){50}}
\put(0,0){\line(0,1){50}}
\put(50,0){\line(0,1){50}}
\put(15,10){\line(0,1){50}}
\put(65,10){\line(0,1){50}}
\put(0,0){\line(3,2){15}}
\put(50,0){\line(3,2){15}}
\put(0,50){\line(3,2){15}}
\put(50,50){\line(3,2){15}}
\put(-8,-10){$A$}
\put(51,-10){$C$}
\put(-9,51){$B$}
\put(10,62){$D$}
\thicklines
\red
\put(0,0){\line(1,0){50}}
\put(0,0){\line(0,1){50}}
\put(0,0){\line(1,4){15}}
\put(0,50){\line(1,-1){50}}
\put(0,50){\line(3,2){15}}
\qbezier(50,0)(32.5,30)(15,60)
\end{picture}}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Narysuj w naturalnej wielkości
@ norwimaj
A teraz się zastanów jak stwierdzić na podstawie podanej treści zadania że \(\displaystyle{ \left| AB\right| =\left| AC\right|=\left| BD\right|}\) ?
Jedyna opcja to ,,foremność' czworościanu, które to słowo autor tematu pominął lub rysunek czworościanu foremnego który autor uznał za zbyt prozaiczny aby miał mieć jakieś znaczenie.
Mylę się?
A odpowiedź do faktycznie zamieszczonej treści zadania to:
A teraz się zastanów jak stwierdzić na podstawie podanej treści zadania że \(\displaystyle{ \left| AB\right| =\left| AC\right|=\left| BD\right|}\) ?
Jedyna opcja to ,,foremność' czworościanu, które to słowo autor tematu pominął lub rysunek czworościanu foremnego który autor uznał za zbyt prozaiczny aby miał mieć jakieś znaczenie.
Mylę się?
A odpowiedź do faktycznie zamieszczonej treści zadania to:
Kod: Zaznacz cały
przekrojem jest równoległobok o bokach równych połowie krawędzi AC i BD.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Narysuj w naturalnej wielkości
Tak, foremność nie jest "jedyną opcją". Treść zadania mogłaby być taka:kerajs pisze: Jedyna opcja to ,,foremność' czworościanu, które to słowo autor tematu pominął lub rysunek czworościanu foremnego który autor uznał za zbyt prozaiczny aby miał mieć jakieś znaczenie.
Mylę się?
Narysuj w naturalnej wielkości przekrój czworościanu o wierzchołkach \(\displaystyle{ A,B,C,D}\) płaszczyzną przechodzącą przez środki krawędzi \(\displaystyle{ AB,AD,DC}\), wiedząc że:
1. \(\displaystyle{ AC\bot BD,}\)
2. \(\displaystyle{ AC=BD=AB=16\mathrm{cm}.}\)