Oblicz objętość i pole pow. całkowitej ostrosłupa?
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Oblicz objętość i pole pow. całkowitej ostrosłupa?
Mam takie zadanko i nie wiem je zrobić
Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości \(\displaystyle{ a}\) i kącie ostrym \(\displaystyle{ \beta}\) Każdy z kątów dwuściennych przy podstawie ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\) Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości \(\displaystyle{ a}\) i kącie ostrym \(\displaystyle{ \beta}\) Każdy z kątów dwuściennych przy podstawie ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\) Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Oblicz objętość i pole pow. całkowitej ostrosłupa?
Pole podstawy można policzyć ze wzoru \(\displaystyle{ P=a\cdot a \cdot \sin\beta}\)
Wysokość ostrosłupa można znaleźć z tangensa.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Oblicz objętość i pole pow. całkowitej ostrosłupa?
Naprowadzisz mnie jakoś na wysokość? bo nie bardzo wiem jak to zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Oblicz objętość i pole pow. całkowitej ostrosłupa?
Narysuj sobie osobno trójkąt prostokątny którego boki składają się z przyprostokątnej (wysokość ostrosłupa), drugiej przyprostokątnej (połowa długości boku rombu), przeciwprostokątna (wysokość ściany bocznej). Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest zaznaczony na rysunku na zielono.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Oblicz objętość i pole pow. całkowitej ostrosłupa?
wiec tg to \(\displaystyle{ \frac{h}{ \frac{a}{2} }}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Oblicz objętość i pole pow. całkowitej ostrosłupa?
ok, duże H już mam, a wysokość rombu do pola powierzchni? \(\displaystyle{ H = \frac{atg}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Oblicz objętość i pole pow. całkowitej ostrosłupa?
We wzorze na \(\displaystyle{ H}\) w tangensie musisz napisać kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ H=\tg\alpha \cdot\frac{a}{2}}\)
Pole podstawy czyli rombu możesz policzyć ze wzoru który podałem na początku czyli:
\(\displaystyle{ P_{p}=a^{2}\cdot \sin\beta}\)
\(\displaystyle{ H=\tg\alpha \cdot\frac{a}{2}}\)
Pole podstawy czyli rombu możesz policzyć ze wzoru który podałem na początku czyli:
\(\displaystyle{ P_{p}=a^{2}\cdot \sin\beta}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 6 wrz 2015, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Oblicz objętość i pole pow. całkowitej ostrosłupa?
Zrobiłem błąd. Błędny jest rysunek. Tak to powinno wyglądać:
Jeśli kąty równej miary tworzą z podstawą ściany boczne, to spodek wysokości pokrywa się ze środkiem okręgu wpisanego w podstawę.
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ P=a^{2}\cdot \sin\beta}\)
\(\displaystyle{ h-\text{wysokość podstawy}}\)
\(\displaystyle{ r-\text{promień okręgu wpisanego w romb}}\)
\(\displaystyle{ h=2r}\)
\(\displaystyle{ P=a\cdot h}\)
\(\displaystyle{ a\cdot h=2r}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{a}=\sin\beta}\)
\(\displaystyle{ h=a \sin\beta}\)
\(\displaystyle{ a \sin\beta=2r}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{a \sin\beta}{2}}\)
\(\displaystyle{ H-\text{wysokość ostrosłupa}}\)
\(\displaystyle{ \frac{H}{r}=\tg \alpha}\)
\(\displaystyle{ H=r\cdot \tg\alpha=\frac{a \sin\beta}{2}\cdot \tg\alpha}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\cdot P_{p}\cdot H=\frac{1}{3}\cdot a^{2}\sin\beta \cdot \frac{a \sin\beta}{2}\cdot \tg\alpha}\)
\(\displaystyle{ h_{1}-\text{wysokość ściany bocznej}}\)
\(\displaystyle{ \frac{H}{h_{1}}=\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ h_{1}=\frac{\frac{a \sin\beta}{2}\cdot \tg\alpha}{\sin \alpha}}\)
\(\displaystyle{ P_{pc}=P_{p}+4\cdot P_{b}=a^{2}\cdot \sin\beta +4\cdot \frac{1}{2}\cdot a\cdot h_{1}=a^{2}\cdot \sin\beta +4\cdot \frac{1}{2}\cdot a\cdot \frac{\frac{a \sin\beta}{2}\cdot \tg\alpha}{\sin \alpha}}\)
Kod: Zaznacz cały
http://wstaw.org/w/3DdX/
Jeśli kąty równej miary tworzą z podstawą ściany boczne, to spodek wysokości pokrywa się ze środkiem okręgu wpisanego w podstawę.
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ P=a^{2}\cdot \sin\beta}\)
\(\displaystyle{ h-\text{wysokość podstawy}}\)
\(\displaystyle{ r-\text{promień okręgu wpisanego w romb}}\)
\(\displaystyle{ h=2r}\)
\(\displaystyle{ P=a\cdot h}\)
\(\displaystyle{ a\cdot h=2r}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{a}=\sin\beta}\)
\(\displaystyle{ h=a \sin\beta}\)
\(\displaystyle{ a \sin\beta=2r}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{a \sin\beta}{2}}\)
\(\displaystyle{ H-\text{wysokość ostrosłupa}}\)
\(\displaystyle{ \frac{H}{r}=\tg \alpha}\)
\(\displaystyle{ H=r\cdot \tg\alpha=\frac{a \sin\beta}{2}\cdot \tg\alpha}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\cdot P_{p}\cdot H=\frac{1}{3}\cdot a^{2}\sin\beta \cdot \frac{a \sin\beta}{2}\cdot \tg\alpha}\)
\(\displaystyle{ h_{1}-\text{wysokość ściany bocznej}}\)
\(\displaystyle{ \frac{H}{h_{1}}=\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ h_{1}=\frac{\frac{a \sin\beta}{2}\cdot \tg\alpha}{\sin \alpha}}\)
\(\displaystyle{ P_{pc}=P_{p}+4\cdot P_{b}=a^{2}\cdot \sin\beta +4\cdot \frac{1}{2}\cdot a\cdot h_{1}=a^{2}\cdot \sin\beta +4\cdot \frac{1}{2}\cdot a\cdot \frac{\frac{a \sin\beta}{2}\cdot \tg\alpha}{\sin \alpha}}\)