Oblicz objętość stożka ściętego przedstawionego na rysunku:
Wskazówka do zadania jest taka, że należy zastosować twierdzenie Talesa.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Z góry dziękuję.
Oblicz objętość stożka ściętego
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Oblicz objętość stożka ściętego
\(\displaystyle{ \frac{6}{4+x}=\frac{4}{x}}\)
\(\displaystyle{ (4+x)^{2}+6^{2}=y^{2}}\) gdzie y to tworząca stożna x+4 to wysokość.
\(\displaystyle{ (4+x)^{2}+6^{2}=y^{2}}\) gdzie y to tworząca stożna x+4 to wysokość.