rzut prostopadły czworościanu na płaszczyznę
-
- Użytkownik
- Posty: 403
- Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London ChinaTown
- Podziękował: 151 razy
- Pomógł: 4 razy
rzut prostopadły czworościanu na płaszczyznę
Niech dany będzie czworościan \(\displaystyle{ ABCD}\), oznaczmy \(\displaystyle{ P_{ABD}=S_{1},P_{ACD}=S_{2}, \angle (AD,BC) = \gamma}\) Zrzutujmy czworościan \(\displaystyle{ ABCD}\) na płaszczyznę prostopadłą do \(\displaystyle{ AD}\). Udowodnić, że otrzymamy w ten sposób trójkąt o bokach \(\displaystyle{ \frac{2S_{1}}{AD}, \frac{2S_{2}}{AD}, BC \cdot \sin \gamma}\).
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
rzut prostopadły czworościanu na płaszczyznę
Hmm... nie bardzo rozumiem, jak ma wyglądać kąt między dwoma bokami, które są rozłączne. Czy mógłbyś napisać, czym tak na prawdę jest \(\displaystyle{ \gamma}\)? Wtedy Ci pomogę.
-
- Użytkownik
- Posty: 403
- Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London ChinaTown
- Podziękował: 151 razy
- Pomógł: 4 razy
rzut prostopadły czworościanu na płaszczyznę
Zamień boki na proste.jutrvy pisze:Hmm... nie bardzo rozumiem, jak ma wyglądać kąt między dwoma bokami, które są rozłączne. Czy mógłbyś napisać, czym tak na prawdę jest \(\displaystyle{ \gamma}\)? Wtedy Ci pomogę.
edit: zadanie rozwiązane.