czworościan wysokości promień sfery wpisanej

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

czworościan wysokości promień sfery wpisanej

Post autor: wielkireturner »

Udowodnić, że w czworościanie zachodzi \(\displaystyle{ \sum_{1}^{4} \frac{1}{h_{i}}= \frac{1}{r}}\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

czworościan wysokości promień sfery wpisanej

Post autor: a4karo »

Objętość czworościanu można obliczyć tak: \(\displaystyle{ V=h_iS_i/3}\). A można też tak, że podzieli się go na cztery czworościany, których wspólnym wierzchołkiem jest środek okręgu wpisanego i doda ich objętości. Co z tego wyniknie?
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

czworościan wysokości promień sfery wpisanej

Post autor: wielkireturner »

a4karo pisze:Objętość czworościanu można obliczyć tak: \(\displaystyle{ V=h_iS_i/3}\). A można też tak, że podzieli się go na cztery czworościany, których wspólnym wierzchołkiem jest środek okręgu wpisanego i doda ich objętości. Co z tego wyniknie?
Wyniknie z tego, że, by teza była prawdziwa, musi zachodzić \(\displaystyle{ \sum_{}^{} h_{i} \sum_{}^{} S_{i} = 4 \sum_{}^{} h_{i} S_{i}}\), gdzie \(\displaystyle{ h_{i}}\) to wysokości czworościanu, \(\displaystyle{ S_{i}}\)pola odpowiednich ścian. To coś mi daje?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

czworościan wysokości promień sfery wpisanej

Post autor: a4karo »

A jakie sa wysokośći każdego z tych czterech ostrosłupów?
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

czworościan wysokości promień sfery wpisanej

Post autor: wielkireturner »

a4karo pisze:A jakie sa wysokośći każdego z tych czterech ostrosłupów?
Wysokości tych czterech ostrosłupów zdają się równe promieniowi sfery wpisanej.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

czworościan wysokości promień sfery wpisanej

Post autor: a4karo »

No to teraz pomyśl
ODPOWIEDZ