Pole koła, którego okrąg jest przecięciem dwóch sfer

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
robot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 27 sie 2015, o 23:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Pole koła, którego okrąg jest przecięciem dwóch sfer

Post autor: robot »

Witam,
zastanawiam się na takim zadaniem
Wyznacz pole koła, którego okrąg jest przecięciem dwóch identycznych sfer o promieniu r. Odległość pomiędzy środkami sfer wynosi d. Można założyć, że \(\displaystyle{ 1 \le d \le 2 \cdot r \le 2000}\)
Tutaj rysunek

zastanawiam się czy istnieje jakiś wzór na takie lub podobne przypadki mógłby ktoś mnie nakierować?
Ostatnio zmieniony 28 sie 2015, o 15:33 przez robot, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Pole koła, którego okrąg jest przecięciem dwóch sfer

Post autor: mortan517 »

Manewruj odpowiednio promieniem sfery, żeby utworzyć z promieniem koła oraz połową odległości między środkami trójkąt prostokątny.
Awatar użytkownika
robot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 27 sie 2015, o 23:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Pole koła, którego okrąg jest przecięciem dwóch sfer

Post autor: robot »

Rozumiem ale dużo mi to nie mówi nie ma wzrou na pole takiego wycinka z kuli?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Pole koła, którego okrąg jest przecięciem dwóch sfer

Post autor: mortan517 »

Oczywiście, że jest i chciałem cię nakierować do wyprowadzenia go.
Awatar użytkownika
robot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 27 sie 2015, o 23:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Pole koła, którego okrąg jest przecięciem dwóch sfer

Post autor: robot »

Dzięki! już widze rozwiązanie.
ODPOWIEDZ