prosze o pomoc 1) oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej szescianu o krawedzi dlugosci 7cm.
2) oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej czworoscianu foremnego o krawedzi dlugosci 5cm.
3) oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej graniastoslupa prawidlowego trojkatnego o krawedzi podstawy dlugosci 4cm i wysokosci 5cm .
dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich oczekuje na odpowiedz
(3 zadania) Oblicz objętości brył
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
(3 zadania) Oblicz objętości brył
Pisz regulaminowe tematy. Ten poprawiłem.
Odnośnie zadania:
Objętość sześcianu -> \(\displaystyle{ V=a^3}\), pole powierzchni -> \(\displaystyle{ s=6a^2}\)
Objętość czworościanu foremnego -> \(\displaystyle{ V=\frac{\sqrt{2}}{12}a^3}\), pole powierzchni -> \(\displaystyle{ s=\sqrt{3}a^2}\)
Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego -> \(\displaystyle{ V=\frac{a^2\sqrt{3}h}{4}}\), pole powierzchni -> \(\displaystyle{ s=\frac{a^2\sqrt{3}}{2}+3ah}\)
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Odnośnie zadania:
Objętość sześcianu -> \(\displaystyle{ V=a^3}\), pole powierzchni -> \(\displaystyle{ s=6a^2}\)
Objętość czworościanu foremnego -> \(\displaystyle{ V=\frac{\sqrt{2}}{12}a^3}\), pole powierzchni -> \(\displaystyle{ s=\sqrt{3}a^2}\)
Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego -> \(\displaystyle{ V=\frac{a^2\sqrt{3}h}{4}}\), pole powierzchni -> \(\displaystyle{ s=\frac{a^2\sqrt{3}}{2}+3ah}\)
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki