Równoległość płaszczyzn

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Równoległość płaszczyzn

Post autor: Dario1 »

Wykaż, że jeśli prosta \(\displaystyle{ l}\) równoległa do płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \alpha}\) równoległa do \(\displaystyle{ \beta}\) to \(\displaystyle{ l}\) równoległa do \(\displaystyle{ \beta}\).

Proszę o sprawdzenie poniższego dowodu:

Poprowadźmy prostą \(\displaystyle{ k}\) prostopadłą do prostej \(\displaystyle{ l}\). Prosta ta będzie również prostopadła do \(\displaystyle{ \alpha}\), bo \(\displaystyle{ \alpha}\) równoległe do \(\displaystyle{ l}\), a zatem i na podobnej zasadzie prostopadła do \(\displaystyle{ \beta}\). Stąd kąty naprzemianległe między prostymi \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\) oraz \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) są proste zatem prosta \(\displaystyle{ l}\) jest równoległa do płaszczyzny \(\displaystyle{ \beta}\).
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Równoległość płaszczyzn

Post autor: SlotaWoj »

Tylko jedna prosta prostopadła do prostej \(\displaystyle{ l}\) jest prostopadła do płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\) równoległej do \(\displaystyle{ l}\).

Czyli powinno być tak:
  • Poprowadźmy prostą \(\displaystyle{ k}\) prostopadłą do płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\). Prosta ta będzie również prostopadła do prostej \(\displaystyle{ l}\), bo \(\displaystyle{ l}\) jest równoległa do \(\displaystyle{ \alpha}\), ...
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Równoległość płaszczyzn

Post autor: Dario1 »

Zależało mi na tym, aby prosta k była prostopadła do l i jednocześnie do alfa. Takich prostych jest nieskończenie wiele.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Równoległość płaszczyzn

Post autor: SlotaWoj »

Prostych prostopadłych do prostej \(\displaystyle{ l}\) jest nieskończenie wiele ale jeśli \(\displaystyle{ l}\) jest równoległa do płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\), to tylko jedna z tych prostych prostopadłych do \(\displaystyle{ l}\) jest prostopadła do \(\displaystyle{ \alpha}\).
ODPOWIEDZ