Pole powierzchni sfery - procenty

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
zofiazagrobelna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 26 lip 2015, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Pole powierzchni sfery - procenty

Post autor: zofiazagrobelna »

Witam
Proszę o pomoc w zadaniu.

Jeżeli pole sfery \(\displaystyle{ S}\) jest większe od pola powierzchni sfery \(\displaystyle{ T}\) o \(\displaystyle{ p\%}\) to objętość kuli ograniczonej sferą \(\displaystyle{ S}\) jest większa od objętości kuli ograniczonej sferą \(\displaystyle{ T}\) o \(\displaystyle{ q\%}\). Dla podanej liczby \(\displaystyle{ p}\) podać taką liczbę \(\displaystyle{ q}\), aby powyższe zdanie było prawdziwe.
\(\displaystyle{ p=300}\) \(\displaystyle{ q=}\)?
Odpowiedz : \(\displaystyle{ q=700}\)

Próbowałam rozwiązać to zadanie stosując zależność:
\(\displaystyle{ \frac{s}{t} = \left( \frac{Ps}{Ps} \right) ^2 = \left( \frac{Vs}{Vs} \right) ^3}\)
ale nie wychodzi mi wynik.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2015, o 14:38 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Pole powierzchni sfery - procenty

Post autor: SlotaWoj »

zofiazagrobelna pisze:Jeżeli pole sfery \(\displaystyle{ S}\) jest większe od pola powierzchni sfery \(\displaystyle{ T}\) o \(\displaystyle{ p\%}\) ...
  • \(\displaystyle{ \frac{P_S}{P_T}=1+\frac{p}{100}}\)
itd.
zofiazagrobelna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 26 lip 2015, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Pole powierzchni sfery - procenty

Post autor: zofiazagrobelna »

Wyszło. Dziękuję bardzo za pomoc.
ODPOWIEDZ