czworościan, dowód równości odpowiednich boków

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

czworościan, dowód równości odpowiednich boków

Post autor: wielkireturner »

Dany jest czworościan \(\displaystyle{ ABCD}\), w którym \(\displaystyle{ AB= CD}\). Ponadto suma pól ścian \(\displaystyle{ ABC}\) i \(\displaystyle{ ABD}\) jest równa sumie pól ścian \(\displaystyle{ BCD}\) i \(\displaystyle{ ACD}\). Dowieść, że \(\displaystyle{ AC = BD}\) lub \(\displaystyle{ AD = BC}\).
ODPOWIEDZ