ostrosłup o podstawie trójkąta prostokątnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

ostrosłup o podstawie trójkąta prostokątnego

Post autor: wielkireturner »

Trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\), w którym \(\displaystyle{ \angle BAC = 90 ^{ o }}\), jest podstawą ostrosłupa \(\displaystyle{ ABCD}\). Ponadto zachodzą równości \(\displaystyle{ AD = BD, AB = CD}\). Uzupełnijmy trójkąt \(\displaystyle{ BAC}\) do prostokąta \(\displaystyle{ BACE}\). Dlaczego wówczas \(\displaystyle{ \angle ACD \ge \angle ACE - \angle DCE}\)?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

ostrosłup o podstawie trójkąta prostokątnego

Post autor: bakala12 »

Ponieważ \(\displaystyle{ \angle ACD + \angle DCE > \angle ACE}\), a to wynika z nierówności między kątami płaskimi kąta trójściennego.
Upewnij się czy treść jest poprawna i czy ja dobrze spojrzałem, bo mogłem coś skopać.
ODPOWIEDZ