Przekroj poprzeczny rury wodociagowej ma 2,84 cm^2, a pojemnosc wanny wynosi 100 litrow.
a) z jaka predkoscia musialaby wyplywac z kranu woda, aby taka wanne napelnic w ciagu minuty?
b) po jakim czasie woda napelni wanne, jesli predkosc ta wynosi 3 km/h?
Wynik podaj z dokladnoscia stosowana na co dzien.
Ma ktos jakis pomysl?
PS. Najlepsza jest "dokladnosc stosowana na co dzien"
Minimalna szybkość wody, by napełnić wannę 100 l w minu
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 31 sty 2005, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Minimalna szybkość wody, by napełnić wannę 100 l w minu
Wyobraź sobie, że masz taką długą rurę, że cała woda się w niej mieści.
V=S*l
V = 100 [dm^3] = 100*10^3 [cm^3]
l= V/S = 100*10^3 / 2.84 [cm] = 1000/2.84 [m]
Na końcu tej rury masz tłok.
Z jaką prędkośćią musi się on poruszać aby wypchnąć wodę z rury w 1 minutę ?
W zadaniu b) zamień km/h na m/min.
Przynajmniej dla mnie "dokladnosc stosowana na co dzien" to dwa miejsca po przecinku.
V=S*l
V = 100 [dm^3] = 100*10^3 [cm^3]
l= V/S = 100*10^3 / 2.84 [cm] = 1000/2.84 [m]
Na końcu tej rury masz tłok.
Z jaką prędkośćią musi się on poruszać aby wypchnąć wodę z rury w 1 minutę ?
W zadaniu b) zamień km/h na m/min.
Przynajmniej dla mnie "dokladnosc stosowana na co dzien" to dwa miejsca po przecinku.