Stosunek długości promieni kul
Stosunek długości promieni kul
W ostrosłupie prawidłowym o podstawie kwadratowej stosunek długości promienia kuli opisanej do długości promienia kuli wpisanej jest największy z możliwych. Wyznaczyć stosunek pola powierzchni bocznej do pola podstawy w tym ostrosłupie.
Nie mam juz pomysłu jak to wyznaczyć siedzę już dość długo i dalej nie wymyśliłem rozwiązania. Czy jest ktoś w stanie to rozwiązać i wytłumaczyć.
Nie mam juz pomysłu jak to wyznaczyć siedzę już dość długo i dalej nie wymyśliłem rozwiązania. Czy jest ktoś w stanie to rozwiązać i wytłumaczyć.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2015, o 18:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Stosunek długości promieni kul
Moim zdaniem bez sensu. Jeśli bok kwadratu (podstawy) ma krawędź \(\displaystyle{ 2a}\), to kula wpisana ma promień mniejszy niż \(\displaystyle{ a}\), zaś opisana może być dowolnie wielka (wystarczy ciągnąć wierzchołek do góry).
Stosunek długości promieni kul
Dział był dobry ponieważ zadanie jest z Mistrzostw w Grach Matematycznych i Logicznych.
Co do rozwiązania, musi jakieś być bo raczej nie dawaliby go w półfinale krajowym jako jedno z najtrudniejszych zadan.
Co nie zmienia faktu, że zadanie dotyczy stereometrii.
JK
Co do rozwiązania, musi jakieś być bo raczej nie dawaliby go w półfinale krajowym jako jedno z najtrudniejszych zadan.
Co nie zmienia faktu, że zadanie dotyczy stereometrii.
JK
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Stosunek długości promieni kul
W obecnej wersji jest bez sensu, bo stosunek, o który pytają, może być dowolnie duży. Czy chodzi o to ? Nie wiem, co robię źle.
Kod: Zaznacz cały
http://www.matematyka.wroc.pl/konkursylamigloweklogicznych/xxii-mi%C4%99dzynarodowe-mistrzostwa-w-grach-matematycznych-i-logicznych%3B-vi
Stosunek długości promieni kul
Sam dziwie się, że zadanie jest tak "dziwnie" skonstruowane.
Wkleje tak jak jest na stronie.
Zadanie 15 (XIII MMF, półfinał krajowy). W ostrosłupie prawidłowym o podstawie kwadratowej stosunek długości promienia kuli opisanej do długości promienia kuli wpisanej jest największy z możliwych. Wyznaczyć stosunek pola powierzchni bocznej do pola podstawy w tym ostrosłupie.
Źródło:
Wkleje tak jak jest na stronie.
Zadanie 15 (XIII MMF, półfinał krajowy). W ostrosłupie prawidłowym o podstawie kwadratowej stosunek długości promienia kuli opisanej do długości promienia kuli wpisanej jest największy z możliwych. Wyznaczyć stosunek pola powierzchni bocznej do pola podstawy w tym ostrosłupie.
Źródło:
Kod: Zaznacz cały
http://www.matematyka.wroc.pl/konkursylamigloweklogicznych/xxii-mi%C4%99dzynarodowe-mistrzostwa-w-grach-matematycznych-i-logicznych%3B-vi
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 1 gru 2014, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Pomógł: 11 razy
Stosunek długości promieni kul
Według mnie, trzeba zauważyć, że przekątna podstawy to z tw. cosinusów\(\displaystyle{ a \sqrt{2} = R \sqrt{1- \cos \alpha }}\), czyli promień kuli opisanej będzie największy przy \(\displaystyle{ \alpha \rightarrow \pi}\)
Stosunek długości promieni kul
Mozesz to jakos rozpisac bo nie rozumuje twojego toku rozumowania z twierdzeniem cosinusow.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 1 gru 2014, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Pomógł: 11 razy
Stosunek długości promieni kul
Niech kwadrat \(\displaystyle{ ABCD}\) będzie podstawą ostrosłupa \(\displaystyle{ ABCDS}\), oraz niech \(\displaystyle{ O}\) będzie środkiem kuli opisanej na tym ostrosłupie. Wtedy Przekątna \(\displaystyle{ AC}\) oraz promienie \(\displaystyle{ OA}\) i \(\displaystyle{ OC}\) tworzą trójkąt równoramienny.
Niech \(\displaystyle{ \alpha = AOC}\).
Wtedy mamy \(\displaystyle{ |AC|^2=|AO|^2+|CO|^2-2 \cdot |AO| \cdot |CO| \cdot \cos \alpha}\) (już widzę, że wyżej się pomyliłem )
Skoro \(\displaystyle{ |AO|=|CO|}\) to \(\displaystyle{ |AC|= \sqrt{|AO|^2+|AO|^2-2 \cdot |AO| \cdot |AO| \cdot \cos \alpha }=|AO| \sqrt{2-2 \cos \alpha }}\)
Niech \(\displaystyle{ \alpha = AOC}\).
Wtedy mamy \(\displaystyle{ |AC|^2=|AO|^2+|CO|^2-2 \cdot |AO| \cdot |CO| \cdot \cos \alpha}\) (już widzę, że wyżej się pomyliłem )
Skoro \(\displaystyle{ |AO|=|CO|}\) to \(\displaystyle{ |AC|= \sqrt{|AO|^2+|AO|^2-2 \cdot |AO| \cdot |AO| \cdot \cos \alpha }=|AO| \sqrt{2-2 \cos \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2015, o 00:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Stosunek długości promieni kul
czyli \(\displaystyle{ R \rightarrow \infty \wedge r \rightarrow a}\)Medea 2 pisze:. Jeśli bok kwadratu (podstawy) ma krawędź \(\displaystyle{ 2a}\), to kula wpisana ma promień mniejszy niż \(\displaystyle{ a}\), zaś opisana może być dowolnie wielka (wystarczy ciągnąć wierzchołek do góry).
A gdyby wierzchołek przybliżać do podstawy, to promień kuli wpisanej maleje do zera (czyli \(\displaystyle{ R \rightarrow \infty \wedge r \rightarrow 0}\)). Stosunek pól wynosi wtedy 1.
Możliwe że o taki wynik chodzi twórcom zadania , gdyż oczywistym jest że : \(\displaystyle{ \ \ \frac{ \infty }{0} > \frac{ \infty }{a}}\) ,