ciekawe obliczenia z walcem

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Jacekdiablo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 maja 2015, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zabrze

ciekawe obliczenia z walcem

Post autor: Jacekdiablo »

Nie wiedziałem do jakiego działu się zwrócić, przepraszam za to.

Mam pewien problem, potrzebuje odpowiedzi na pytanie, w przypadku gdy mam walec o wymiarach
wysokość 1 metra a szerokość 0.8 metra, jakiej wysokości arkusz jestem wstanie włożyć do tego walca jeżeli ma szerokość 0.75 m, zaznaczam że nie może być wygięta, lecz możemy wstawić ją na ukos, poniżej rysunek gdzie arkusz jest w środku i ma wymiar taki jak walec. W naszym przypadku z każdej strony będziemy mieć 25 mm luzu przez co arkusz pod skosem może być większy.
zależy mi na również na obliczeniach.

Pozdrawiam Jacek

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/3nca/
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

ciekawe obliczenia z walcem

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ H;z}\) - wysokość (szukana); przekątna blachy.

\(\displaystyle{ x;y}\) - uniesienie wierzchołka blachy w pionie; przesunięcie blachy w poziomie; powstaje trójkąt prostokątny o bokach \(\displaystyle{ 0,75;x;y}\)

Zachodzi :
\(\displaystyle{ x^2+y^2=0,75^2}\)

\(\displaystyle{ (0,8-y)^2+(1-x)^2=H^2}\)

\(\displaystyle{ 0,75^2+H^2=z^2}\)

\(\displaystyle{ 0,8^2+(1-2x)^2=z^2}\)

[edit] Powyższe nie bardzo ma sens - postawiłem blachę w pionie.

Ma być tak.
\(\displaystyle{ x;H}\) - odległość dolnej krawędzi blachy od środka podstawy walca; wysokość blachy

Mamy :

\(\displaystyle{ x^2+0,375^2=0,4^2}\) oraz \(\displaystyle{ 1^2+(2x)^2=H^2}\)
ODPOWIEDZ