Witam, potrzebuje pomocy z zadaniem, mianowicie:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym, kąt między krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy ma miarę \(\displaystyle{ \beta}\), zaś kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi ma miarę 2\(\displaystyle{ \alpha}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ \sin \beta \cdot\tg \alpha = \frac{\sqrt{3}}{3}}\).
Ostrosłup prawidłowy trójkątny
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 3 kwie 2015, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2015, o 21:40 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj między jedną parą tagów[latex] [/latex]
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj między jedną parą tagów
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny
Witaj,
na początku spytam, czy potrafisz zlokalizować kąty, o których mowa w treści zadania?
na początku spytam, czy potrafisz zlokalizować kąty, o których mowa w treści zadania?
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 3 kwie 2015, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny
Naturalnie. Wiem też, że kąt dwuścienny tworzy trójkat równoramienny, z ramionami będacymi wysokoścami ścian bocznych, co rezultuje w tym, że kąt 'na górze' trójkąta równoramiennego wynosi \(\displaystyle{ \alpha}\), bo jest podzielony na pół przez wysokość.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny
Super.
To robimy oznaczenia:
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy,
\(\displaystyle{ b}\) - krawędź boczna,
\(\displaystyle{ h_a}\) - wysokość ściany bocznej opuszczona do krawędzi \(\displaystyle{ a}\),
\(\displaystyle{ h_b}\) - wysokość ściany bocznej opuszczona do krawędzi \(\displaystyle{ b}\),
Ze wzoru na pole trójkąta mamy \(\displaystyle{ bh_b=ah_a}\).
Z twierdzenia Pitagorasa: \(\displaystyle{ b^2=h_a^2+\frac{a^2}{4}}\)
Z twierdzenia kosinusów (we wspomnianym przez Ciebie trójkącie równoramiennym): \(\displaystyle{ a^2=2h_b^2(1-\cos 2\alpha)=2h_b^2\cdot 2\sin^2\alpha=4h_b^2\sin^2\alpha}\), skąd \(\displaystyle{ a=2h_b\sin\alpha}\).
Z definicji kosinusa kąta ostrego w trójkącie prostokątnym: \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{3}=b\cos\beta}\)
Z podanych czterech zależności powinno się udać wykazać żądaną równość...
To robimy oznaczenia:
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy,
\(\displaystyle{ b}\) - krawędź boczna,
\(\displaystyle{ h_a}\) - wysokość ściany bocznej opuszczona do krawędzi \(\displaystyle{ a}\),
\(\displaystyle{ h_b}\) - wysokość ściany bocznej opuszczona do krawędzi \(\displaystyle{ b}\),
Ze wzoru na pole trójkąta mamy \(\displaystyle{ bh_b=ah_a}\).
Z twierdzenia Pitagorasa: \(\displaystyle{ b^2=h_a^2+\frac{a^2}{4}}\)
Z twierdzenia kosinusów (we wspomnianym przez Ciebie trójkącie równoramiennym): \(\displaystyle{ a^2=2h_b^2(1-\cos 2\alpha)=2h_b^2\cdot 2\sin^2\alpha=4h_b^2\sin^2\alpha}\), skąd \(\displaystyle{ a=2h_b\sin\alpha}\).
Z definicji kosinusa kąta ostrego w trójkącie prostokątnym: \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{3}=b\cos\beta}\)
Z podanych czterech zależności powinno się udać wykazać żądaną równość...