Witam, potrzebuje pomocy z zadaniami z bryl obrotowych otoz:
1)w ostroslup prawidlowy czworokatny,w ktorym kat dwuscienny miedzy sciana boczna a podstawa jest rowny \(\displaystyle{ \alpha}\), wpisano kule. srodek kuli znajduje sie w odleglosci \(\displaystyle{ c}\) od wierzcholka ostroslupa. wyznacz pole powierzchni bocznej tego ostroslupa.
2)piotr napelnil sokiem po brzegi szklanke w ksztalcie walca o srednicy podstawy \(\displaystyle{ 6cm}\) i wysokosci \(\displaystyle{ 10cm}\). zamiast postawic szklanke na stole postawil ja na brzegu ksiazki o grubosci \(\displaystyle{ 3cm}\). czesc soku sie wylala. ile soku zostalo w szklance?
-- 20 kwi 2015, o 06:36 --
i jak?
-- 20 kwi 2015, o 06:38 --
refresh. potrzebuje pilnie chociaz zadania 2)
Zadania z brył obrotowych!
Zadania z brył obrotowych!
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2015, o 00:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Zadania z brył obrotowych!
Wylała się połowa objętości walca o wysokości 3 cm i średnicy szklanki.-- 20 kwi 2015, o 10:48 --Promień kuli \(\displaystyle{ R}\), wysokość ściany bocznej \(\displaystyle{ h}\) , krawędź podstawy \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ \frac{R}{ \frac{a}{2} } = \tg{ \frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{a \cdot \tg \frac{\alpha}{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{R}{c}= \frac{a}{2h}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{c}{\tg \frac{\alpha}{2} }}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2c\cos\alpha}{\tg \frac{\alpha}{2} }}\)
Pole już sam wyliczysz.
\(\displaystyle{ \frac{R}{ \frac{a}{2} } = \tg{ \frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{a \cdot \tg \frac{\alpha}{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{R}{c}= \frac{a}{2h}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{c}{\tg \frac{\alpha}{2} }}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2c\cos\alpha}{\tg \frac{\alpha}{2} }}\)
Pole już sam wyliczysz.