cosinus kata nachylenia przekatnych graniastoslupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
weronika08083
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 23 wrz 2012, o 11:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 25 razy

cosinus kata nachylenia przekatnych graniastoslupa

Post autor: weronika08083 »

Wysokosc graniastoslupa szesciokatnego prawidlowego jest rowna 8, a promien okregu wpisanego w podstawe wynosi 6. Wyznacz cosinusy katow nachylenia przekatnych tego graniastoslupa do plaszczyzny podstawy.
prosze bardzo o pomoc ,nie wiem jak to zrobic . prosze chociaz o wskazowki
lukequaint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 75 razy

cosinus kata nachylenia przekatnych graniastoslupa

Post autor: lukequaint »

Wiesz które odcinki są przekątnymi tego graniastosłupa? Wyznacz najpierw długość krawędzi podstawy, wykorzystując informację o okręgu wpisanym, a następnie długości przekątnych podstawy (będącej sześciokątem foremnym).
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

cosinus kata nachylenia przekatnych graniastoslupa

Post autor: szachimat »

Sześciokąt foremny składa się z sześciu trójkątów równobocznych, a ich wysokość jest równa promieniowi okręgu wpisanego w ten sześciokąt, czyli \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}=6}\).
Wyznacz bok "a" trójkąta (a zarazem sześciokąta). Z rysunku powinnaś zauważyć, co dalej.
weronika08083
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 23 wrz 2012, o 11:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 25 razy

cosinus kata nachylenia przekatnych graniastoslupa

Post autor: weronika08083 »

szesciokat foremny sklada sie z 6 trojkatow rownobocznych . obliczylam ze krawedz tego szesciokata to \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\) . co dalej ?
lukequaint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 75 razy

cosinus kata nachylenia przekatnych graniastoslupa

Post autor: lukequaint »

Wylicz długości przekątnych podstawy, a następnie z tw. Pitagorasa wyliczysz długości przekątnych tego graniastosłupa. Jak napisał szachimat, spójrz na rysunek (narysuj osobno sześciokąt i graniastosłup, zaznacz, co masz policzyć i zastanów się jak to można zrobić).
ODPOWIEDZ